Tiltott lágyítószert találtak játékokban

Összesen 27 fajta lövedékes játékot, négy különböző szempontból tesztelt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a játékok harmada fennakadt a vizsgálatok többségén.

A szakemberek 16 féle terméken ellenőrizték a tapadókorong megfelelő rögzítését, amely az esetek 37,5 százalékában levált a lövedék végéről az előírt erő hatására, ezért ez a 6 fajta játék fulladásveszélyes a gyermekek számára.

A 27 terméktípusból 3 fajta játék esetében a lövedék mozgási energiája nem felelt meg a követelményeknek, vagyis a töltény nagyobb erővel csapódott be a határértéknél.



A laboratórium által megvizsgált 18 mintából 7 mintánál (39 százaléknál) a figyelmeztető feliratok sem feleltek meg az előírásoknak.

A kémiai vizsgálatokon, amelyekkel a PVC anyagú játékok tiltott-lágyítószer tartalmát tesztelték, 15 lövedék közül 5 minta haladta meg a határértéket. A fogyasztóvédelmi hatóság szerint ez az arány még mindig rossz, tekintettel arra, hogy a vizsgált PVC anyagú részt is tartalmazó játékok - tapadókorongos figurák tapadókorongja - gyakran a határérték több százszoros mennyiségében tartalmazzák a lágyítószereket.

Az NFH közölte, hogy az évek óta tartó folyamatos vizsgálatok eredményeként a veszélyesnek bizonyuló játékok száma csökkent, de a hatóság a következő években is szükségesnek tartja a terület rendszeres, átfogó ellenőrzését.

A vizsgálat ,,Az egészségtudatos fogyasztóvá válás elősegítése keretében 618,7 millió forintból valósult meg, amelyből 486,7 millió forint uniós támogatás volt".