Tart az egyeztetés az olasz importborok zárlatáról

Az ügy megnyugtató rendezése céljával folytatódik a magas szintű egyeztetés az olasz importborok zárlatával kapcsolatban - közölte a Földművelésügyi Minisztérium.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter július 18-án az M1 aktuális csatornán bejelentette: 50 ezer hektoliter, a gyanú szerint cukrozott, hamisított olasz bort zároltatott, és az le is került az üzletek polcairól. Az ügyet az olasz és a magyar hatóságok is vizsgálják, a további intézkedésig az érintett három olasz exportőr bora nem kerülhet forgalomba - tette hozzá.



A miniszteri döntést megelőzően a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) július 10-én hívta fel tagjai figyelmét arra, hogy zárolják olasz eredetű  készleteiket, egyes esetekben pedig a már kiszállított olasz borokat vonják vissza a polcokról az Olaszországban felderített jövedéki visszaélés miatt. Az egyik legnagyobb olasz borászat, a Cantine Brusa - több hazai importőr beszállítója - készleteit az olasz hatóságok zárolták, és jövedéki törvény megsértése miatt eljárást indítottak a cég ellen.

Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) elnöke kedden elmondta: minden magyar termelőt kedvezőtlenül érint, hogy egyesek a szabályostól eltérően, sokkal kedvezőbb feltételekkel, jóval alacsonyabb áron tudnak borokat előállítani. Ez rontja a magyar termelők versenyképességét - tette hozzá. Az érintett importőr cégek egyben jelentős kockázatot képviselnek a magyar partnereikre, hiszen a hamis minősítés esetében komoly bírságra számíthatnak, literenként 3 ezer forint is lehet. Ez a bírságtétel a mennyiségeket figyelembe véve a vállalkozások csődjéhez is vezethet.

Tornai Tamás tájékoztatása szerint a HNT az illetékes hatóságoktól és a minisztériumtól kérte a tételek zárolásának elrendelését. A termelők figyelmét is felhívták arra, hogy az Olaszországban felderített jövedéki visszaélés miatt a már kiszállított olasz borokat vonják vissza a polcokról.

Elmondta: a zárolás azt jelenti, hogy a vizsgálatok befejezéséig tilos a borok forgalomba hozatala, a már forgalomban lévő készleteket pedig ki kell vonni a boltokból. Ha a vizsgálatok során bebizonyosodik, hogy az olasz cég tiltott eszközöket használt a borok előállításához, az importőrök bírságra számíthatnak, és a borok megsemmisítésének költsége is őket terheli. A többhetes vizsgálatokon azt állapítják meg, hogy a borokban lévő alkohol a szőlőben lévő cukorból vagy más típusú cukorból származik. Hozzátette: az ügy kirobbanása óta további két olasz cég ellen indult eljárás Olaszországban.

A HNT elnöke reményét fejezte ki, hogy hamarosan lesz eredmény az ügyben. Arra hívta fel a magyar fogyasztók figyelmét, hogy a magyar borokat szabályozott körülmények között állítják elő, és folyamatosan ellenőrzik a minőségüket az ültetvénytől a boltok polcáig.

Információi szerint az első borászat 350 ezer hektoliter bora, a második cég 170 ezer, illetve a harmadik 150 ezer hektoliternyi bora érintett az ügyben. Magyarországra a teljes olasz borimport idén 100 ezer hektoliter volt az első félévben. A HNT-nek arról nincs pontos információja, hogy a Magyarországra behozott mennyiségből mennyi származhat az említett cégektől.