Meggyilkolták Omár molla fiát

Az afganisztáni tálib mozgalmat megalapító Omár molla legidősebb fiát ölték meg, aki nem ismerte el az iszlamista lázadócsoport múlt héten megválasztott új vezetőjét - jelentette az afgán média kedden.

"Jákúb mollát, Omár molla fiát néhány nappal ezelőtt megölték" - közölte a Daily Outlook Afghanistan című angol nyelvű helyi lap a kabuli törvényhozás egyik tagjára hivatkozva. A néhai lázadóvezér fiának haláláról a Tolo televíziós csatorna is beszámolt.

A Pakisztánban székelő héttagú tálib törzsi tanács által megválasztott Manszúr mollát támogató erők az utóbbi napokban többször összecsaptak a döntést ellenző frakció tagjaival az észak-afganisztáni Kunduz és a nyugat-afganisztáni Herát tartományban. Manszúrt azután választották meg, hogy a tálib mozgalom bejelentést tett Omár molla még 2013-ban bekövetkezett haláláról.



Ugyancsak kedden Tajjab Aga, a tálibok katari politikai irodájának igazgatója lemondott a posztjáról. A tisztségviselő "történelmi hibának" nevezte, hogy a mozgalom vezetése éveken keresztül eltitkolta Omár molla halálát.

A tálibok egyelőre nem kommentálták a történteket, mindössze közleményben tagadták a szervezet válságáról és a belső törésvonalakról szóló "ellenséges propagandát".

A legutóbbi fejleményekkel beigazolódni látszik az az elemzői jóslat, hogy a pakisztáni hatóságokkal szoros kapcsolatban álló Manszúr megválasztása tovább mélyítheti a mozgalmon belüli frakciók közti törésvonalakat.

A tálibok 2013-ban nyitották meg első hivatalos külföldi képviseletüket a katari fővárosban, Dohában. A képviselet fő célja, hogy azon keresztül az afgán vezetés és a külföldi kormányok hivatalos kapcsolatba tudjanak lépni és béketárgyalásokat tudjanak folytatni az Afganisztánban korábban hatalom lévő, de a 2001-es amerikai beavatkozás során megdöntött, és azóta kormányellenes felkelést folytató tálibokkal.