Idén 32 százalékra csökkenhet az államadósság devizaaránya

Az év eleji 37-ről 32 százalékra csökkenhet idén a magyar államadósság devizaaránya, a reális távlati cél pedig a 25 százalék elérése - mondta Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója.

A portfolio.hu-n megjelent interjúban Barcza György kifejtette, hogy 500 milliárd forinttal csökkent a külföldi állomány év eleje óta. Hozzátette, hogy a 8000 milliárd forintnyi devizaadósságot nem lehet egyik évről a másikra megszüntetni, 2018-ig a "reális cél", hogy 25 százalék alá kerüljön ez az arány.



Az ÁKK vezérigazgatója elmondta: a 2016-os devizalejárat összege 5,5 milliárd euróról 4,6 milliárd euróra csökken. Komoly mennyiségű többletet "hozott össze" az ország forintkibocsátásból, elsősorban a lakosságnak kínált papíroknak köszönhetően.
Ezekből csaknem 400 milliárd forinttal többet tudtak bevonni fél év alatt, míg az államkötvényekből több mint 80 milliárd forinttal lett több a tervezettnél. A ráemelésekkel az elmúlt két kötvényaukción csaknem plusz 80 milliárd forint folyt be, bár eközben a diszkontkincstárjegyek kibocsátását jelentősen, 140 milliárd forinttal csökkentették - fejtette ki Barcza György.

Kiemelte: mindez 360 milliárdos többletet eredményez, ami majdnem 1,2 milliárd eurót jelent. "Lényegében ez az az összeg, amit fel tudunk használni még az idén előtörlesztésre" - mondta. Barcza György szerint fontos, hogy két lehetősége is van Magyarországnak: a hiteleknél az átvállalt önkormányzati hitelek és a devizában meglévő Európai Beruházási Banki (EIB) hitelek jönnek szóba, míg az állampapíroknál az euró- és dollárkötvények visszavásárlása. Ha az év végéig tovább nő a többletforrásunk, akkor még több devizaadósságot tudunk előtörleszteni - jelezte.

Barcza György szerint az előtörlesztés nem befolyásolja az adósságrátát, mert többlet forintkibocsátásból valósul meg. A bruttó adósságszámot tehát nem változtatja meg, de a szerkezetét már igen - tette hozzá. Szólt arról is, hogy az ÁKK szerint is reális a költségvetési törvényben 75,2 százalékos adósságráta idén év végére.

Egy esetleges devizakötvény kibocsátásról Barcza György azt mondta: "mi mindig is azt mondtuk, hogy ez lehetséges", de hogy milyen körülmények között, azt "nem kell előre eldöntenünk, a devizakötvény-kibocsátás annyira sok mindentől függ, hogy ezt elég lesz majd 2016-ban megnéznünk".