Hőség, riadó! Szerdán jön az újabb hullám

Újabb hőséghullám várható, ezért szerdától hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztás lesz érvényben - tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat az MTI-t.

Az országos tisztifőorvos idén negyedszer rendelt el riasztást. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a napi középhőmérséklet kedden és szerdán az Alföldön és a Dél-Dunántúlon már többfelé 25 fok fölött lehet. Csütörtöktől egyre nagyobb területen valószínű 27 fok feletti napi átlaghőmérséklet. Frissítő, helyi záporokra, zivatarokra csütörtökig, majd a következő hét elején van esély, de az ország döntő részén száraz idő ígérkezik.



Az előrejelzések szerint a legmelegebb pénteken és szombaton lesz, a várható maximumok 33 és 37 Celsius-fok között alakulnak. Hozzátették, komoly lehűlés jelei egyelőre nem látszanak, így a most kiadott riasztás meghosszabbítására is számítani lehet.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében ismét felhívta a figyelmet a fokozott folyadékbevitelre, arra, hogy kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását. Nem szabad megfeledkezni a bőr védelméről sem, 11 és 15 óra között lehetőség szerint árnyékba kell húzódni. Akik a vízpartokon tartózkodnak, azok kerüljék a déli órákban a napozást, és hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel - figyelmeztettek.

Kiemelték, hogy az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, bárkinél okozhat egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

Kitértek arra is, hogy a szabadtéren dolgozók és a fesztiválozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen, továbbá senki ne hagyjon gyerekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban. A tájékoztatás szerint a légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája - amelyeket nyitva tartásuk függvényében bárki igénybe vehet - elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán.

Tengelits András, az ÁNTSZ kommunikációs vezetője az MTI-nek kedden elmondta, a korábbi évek adatai szerint 2012-ben és 2010-ben fordult elő az, hogy négy hőséghullámra kellett figyelmeztetni, de 2008-ban öt riasztást kellett kiadni.

Az adatok azt mutatják, hogy hőséghullámok idején 20-25 százalékkal nő a halálozási arány, tehát míg egy átlagos napon Magyarországon 330-an halnak meg, ezeken a meleg napokon ez a szám 70-80-nal is növekedhet - tette hozzá.

A halálozás növekedése szorosan összefügg azzal, hogy hány napig tart egy hőséghullám és egy adott évben hányszor kellett riasztást elrendelni. Volt olyan év, amikor 1500 haláleset volt köthető a hőséghez (2012-ben), de például tavaly nem volt kimutatható a halálozás megugrása, igaz, a 2014-es nyár kifejezetten hűvös volt - közölte Tengelits András.

A fővárosban fokozott készenlétet rendeltek el

Az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriasztás nyomán Tarlós István főpolgármester utasítást adott, hogy a főváros cégei mindent tegyenek meg a lakosság hőségérzetének enyhítése érdekében - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-nél fokozott készenlét lép életbe, folyamatosan locsolják a budapesti közúthálózatot. A nappali műszakban elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, így munkavégzésükkel nem akadályozzák a forgalmat. Emellett a BKV Zrt. megrendelésére naponta a meghatározott vonalakon és gyakorisággal locsolják a villamossíneket a kivetődés megakadályozására.

A Főkert Nonprofit Zrt. a hőségre való tekintettel valamennyi kezelésében lévő ivókút működését intenzíven figyeli, s rongálás esetén igyekszik mihamarabb elhárítani a műszaki problémát. Mint kiemelték: a társaság által kezelt zöldterületeken, illetve játszótereken összesen 106 ivókút található.

A Fővárosi Vízművek Zrt. szerdán déltől este 6 óráig, csütörtökön délelőtt 10 órától este 6 óráig mobil egységekből hűtött zacskós vizet oszt a Deák téren, továbbá a Keleti- és a Nyugati pályaudvaroknál - írta a Főpolgármesteri Hivatal. Hozzátették továbbá, hogy a Palatinus strand és a Dagály strand és Uszoda visszavonásig meghosszabbított nyitva tartással - a Palatinus este 8 óráig, a Dagály strand este 9 óráig - várja a hűsölni vágyókat. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő valamennyi strandnál a pénztárakhoz ingyenesen használható ásványvíz-automatákat helyeznek ki, valamint folyamatosan felhívják a fürdőzők figyelmét az erős UV-sugárzásra, illetve a fokozott folyadékpótlás szükségességére - olvasható a fővárosi közleményben. A meteorológiai szolgálat a tartós hőség miatt több megyére és a fővárosra már keddre is másodfokú figyelmeztetést adott ki.