Sárgabarack-pálinkás karamelltorta lett az ország tortája

Az idei Szent István-napi kenyeret, Magyarország tortáját, Magyarország cukormentes tortáját és a Honvédség tortáját is bemutatták kedden a Parlamentben az augusztus 20-i programokról tartott sajtótájékoztatón.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke hangsúlyozta, hogy augusztus 20. a pékek számára nem csak az államalapítás, hanem az aratás ünnepe is. Ennek tiszteletére idén ötödször rendezték meg a termékversenyt, amelyen 45 nevezés közül választották ki a nyertes tönkölyös kenyeret. A Pedró Pékség Kft. természetes alapanyagokból készült, vastag héjú kenyere augusztus 20. után az üzletekben is megvásárolható lesz - tette hozzá.

Horváth Ferenc, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke hangsúlyozta: a kormány felkérésére idén nyolcadszor hirdettek pályázatot az ország tortájára. Mint mondta, a verseny egyre népszerűbb, egyre több cukrászda jelentkezik, és a nyertes tortát hatalmas érdeklődés kíséri.

A cukrászok az előírásoknak megfelelően ezúttal sem használhattak fel aromákat, sem más mesterséges anyagokat. Az ország tortája idén a pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta lett, 39 alkotás közül választották ki. Szó Gellért salgótarjáni cukrász nyertes tortáját augusztus 20. után ugyancsak több száz cukrászdában lehet majd megkóstolni, amelyek listáját az interneten augusztus 12-én teszik közzé.



Horváth Ferenc a honvédség tortáját is bemutatva kiemelte: az idén is kiváló alapanyagokat felhasználó torta alkotói Tessedik Sámuel előtt tisztelegnek, akinek hatalmas szerepe volt az akác magyarországi meghonosításában. Ennek nyomán a honvédségi torta a Tessedik mézes körtetorta nevet viseli.

Nándori László, a Magyarország cukormentes tortája verseny zsűrijének elnöke elmondta: az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által 2012-ben életre hívott megméretés célja, hogy az ország tortájából alternatívát nyújtsanak mindazoknak, akik nem akarnak, illetve nem fogyaszthatnak cukrot. Idén a Magyarország cukormentes tortája versenyt Vaslóczki Orsolya barackos buboréktortája nyerte. Ebből egy szelet - a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján - 11,8 gramm szénhidrátot és 278 kalóriát tartalmaz.

Nándori László különdíjakat is kiosztott. Mivel a díjazott cukrászok valamennyien nők, a korábbi győztes cukrász a szakma férfi képviselőinek azt üzente: "jövőre kössék fel a kötényt".

Budapest, 2015. augusztus 4. Balról jobbra: az ország idei tortája, a pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamelltorta, mellette a honvédség tortája, a Tessedik mézes körtetorta és Magyarország cukormentes tortája, a barackos buboréktorta az augusztus 20-i nemzeti ünnep programjairól tartott, a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal sajtótájékoztatóján az Országház Vadásztermében 2015. augusztus 4-én. A tájékoztatón bemutatták az idei Szent István-napi kenyeret is. (MTI-fotó: Bruzák Noémi)



 Ismertették az állami ünnep programjait

A budapesti Kossuth téri honvédtisztavatás után augusztus 20-án az idén is lesz parlamenti nyílt nap, Magyar ízek utcája, a Várkert Bazárnál pedig egész nap családi programokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket. A szokásokhoz híven aratómenetet tartanak, megrendezik a Szent Jobb-körmenetet és az ünnepi programokat tűzijáték zárja.

Az államalapítás ünnepének programjait Kun Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára ismertette kedden a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón. Kifejtette: az államalapító Szent István ünnepének programjai augusztus 20-án 8.30-kor kezdődnek a Parlament előtti Kossuth Lajos téren, ahol Áder János köztársasági elnök jelenlétében katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját. Ezt követően a honvédtisztjelöltek avatása következik. Beszédet mond Áder János államfő és Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Délelőtt 10 órától délután 6 óráig idén is lesz parlamenti nyílt nap. A helyettes államtitkár kiemelte: ennek keretében egész nap ingyenesen lesz látogatható az Országház, és bárki megtekintheti a Szent Koronát. Ugyancsak délelőtt 10 órától a budai oldalon, a Várkert Bazárnál este 9 óráig családi programokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket. Színpadra lép a Kolompos Zenekar, a Buborék Együttes, a Hot Jazz Band, az Irie Maffia és a Csík Zenekar.

Mindemellett idén is megnyílik a Magyar ízek utcája a Lánchíd utcában. A budai Várban délután fél 3-kor a Szent György tértől indul az aratómenet, majd a Szent István-szobornál megáldják a Szent István-napi kenyeret. A Szent István-bazilika előtt délután 5 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, majd 6 órakor indul a hagyományos Szent Jobb-körmenet.

Kun Szabó István elmondta: az ünnepi programok biztonságos lebonyolítását az operatív törzs felügyeli majd, amelynek munkájában mások mellett a rendőrség, a mentők, a katasztrófavédelem, a meteorológiai szolgálat és a honvédség képviselői működnek közre. Az ünnepi rendezvények szervezéséért felelős Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal minden eshetőségre felkészült - mondta a vezérőrnagy. A legfontosabb szempontnak az emberek biztonságát nevezte. A programokat leginkább az időjárás befolyásolja, ezért a meteorológiai szolgálat félóránként jelentést készít arról, hogy várható-e bármilyen veszélyes időjárási jelenség - közölte.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy idén a Magyar Honvédség a tűzijáték lebonyolításában is kiemelt szerepet vállalt. A Dunáról ugyanis katonai pontonokról lövik majd fel a tűzijátékot. Kun Szabó István elmondta, hogy - elsősorban a fővárosi építkezések miatt - át kellett tervezni a helyszíneket. Idén a Duna mentén a Lánchíd, a Szabadság híd és a Petőfi híd vonalán lesz majd a legjobb a látvány, a közmédia több csatornáján is élőben közvetítik a műsort - tette hozzá.

A közbeszerzési eljáráson kiválasztott Leskovics Pirotechnika Kft. vezető pirotechnikusa, Leskovics Éva elmondta, hogy a hagyományokhoz hűen idén is látványos programmal készülnek. A műsor látványos nyitánnyal indul, majd a magyar történelem elevenedik meg hét felvonásban, amelyet versekkel vezetnek majd fel. A zenei aláfestést a Petőfi rádió zenei vezetője, Borcsik Attila Izil állította össze - ismertette. Kifejtette: a tűzijátékhoz több mint 3 ezer bombát, csaknem 1400 római gyertyát használnak fel. A tízezernél is több effektet ötezer elektromos izzógyújtó aktiválja. Mindezekhez egy hét alatt 7 tonna pirotechnikai eszközt és 30 kilométer elektromos kábelt telepítenek.

A pirotechnikus kiemelte: a legkorszerűbb és a legbiztonságosabb termékekkel dolgoznak. A profi indítógép biztosítja, hogy szükség esetén azonnal leállíthassák a tűzijátékot - tette hozzá Leskovics Éva.