A névtelen feljelentés nem hiányzik, az állatorvos igen

Nehezen oldja meg sok község, hogy a helyben tartott jószágokra ránézzen az állatorvos. A frissen végzettek többsége a házi kedvencekre szakosodik, így hiába kínálnak nekik szolgálati lakást falun.

Állatorvoshiánnyal küszködnek a jószágtartó kistelepülések. Nagymágocson többen is tartanak tehenet, disznót, a közmunkaprogram egyik alapja is az állattenyésztés, de a közelben alig van haszonállatokat gyógyító állatorvos.

(MTI-fotó: Bugány János)



A körzeti rendszert húsz éve felszámolták, a frissen végzettek többsége a házi kedvencekre szakosodik, így hiába kínál szolgálati lakást és biztos piacot a falu, a gyógyítók nem jönnek.

A Csongrád megyei község polgármestere, Szebellédi Endre szavai szerint, bár azt nem sikerült megoldaniuk, hogy a háromezres településen legyen állatorvos, de azt elérték, hogy a városi állatorvosok lojálisabbak lettek. A nagyobb helyekről kijáró gyógyítók a korábbinál serényebben látogatják Nagymágocsot.
Állatorvoshiány - Hajnal-táj

Az önkormányzati vezető szerint a problémát állami szinten kell kezelni. Vissza kellene állítani a körzeteket vagy a kistelepüléseknek olyan központi támogatást kellene adni, amitől vonzóvá válhatnának a szakemberek szemében.

Az helyhatóság azért is kedvezne egy új állatorvosnak, mert a 2015-ben kibővített közmunkaprogram révén már az önkormányzat is tart sertéseket, juhokat.



A program kapcsán egyébként névtelen feljelentések borzolják a falu kedélyeit. A bejelentés arról szólt, hogy az önkormányzat talán rosszul tartja a jószágokat – mondta a polgármester. A feljelentők egy állatmenhelyet is felkértek, hogy járjon el az önkormányzattal szemben. Szebellédi Endre hozzátette, a hatósági állatorvos jegyzőkönyvet állított ki, mely szerint az állatokat kifejezetten jó körülmények között tartják. A huszonhét éves polgármester szerint a feljelentés mögött az áll, hogy vannak, akik nem nézik jó szemmel, ha egy településen fejlődik valami.

Kapcsolódó tartalom