Mintegy ötvenezren vették igénybe a gyed extrát tavaly

A múlt év azonos időszakához képest több mint duplájára nőtt azoknak a száma, akik éltek a munka melletti gyed lehetőségével - mondta Novák Katalin.

Mintegy ötvenezren vették igénybe a gyed extrát tavaly, az idei év első negyedévében pedig a múlt év azonos időszakához képest több mint duplájára nőtt azoknak a száma, akik éltek a munka melletti gyed lehetőségével - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn budapesti sajtótájékoztatón.



Novák Katalin elmondta: tavaly a gyed extrát 47 ezer 363-an vették igénybe, a munka melletti gyedet és gyest 29 ezer 117-en.
Közölte, 2014 első negyedévében 7828-an, míg 2015 ugyanezen időszakában 17 ezer 266-an tudták igénybe venni a munka melletti ellátást.

A testvérgyedet - az egyszerre több gyermek után járó többes ellátást - 2014-ben 17 ezer 852-en kapták. A múlt év első negyedévében 3061-en, míg 2015 első negyedévében 15 ezer 799-en részesültek a támogatásban.

Az előző évben minden ötödik gyermek olyan családba született, amelyben a testvére még nem volt hároméves - mondta Novák Katalin.

Közölte, a diplomásgyedet 2014 első negyedévében 56-an, míg 2015 ugyanezen időszakában 451-en vették igénybe. Tavaly a támogatást mintegy 400-an kapták.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a munka melletti gyedre vonatkozó, a jövő év január elsején életbe lépő változás révén már a gyermek féléves korától vissza lehet térni a munkaerőpiacra.

Novák Katalin kiemelte, a családtámogatások terén elért változások azt mutatják, hogy a kormányzat a családok mellett áll. A kormányzat számára a legfontosabb a család - mondta.

Fidesz: működnek a családpolitikai reformok

A családpolitikai reformok működnek - kommentálta a Fidesz Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hétfői bejelentését, hogy mintegy ötvenezren vették igénybe a gyed extrát tavaly.

A Fidesz-frakció sajtóosztálya az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: a baloldal nemcsak a pénzt, hanem a kisgyermekkel eltölthető időt is elvette az édesanyáktól, amikor 2009-ben háromról két évre csökkentette a gyest. A polgári kormány azonban 2010-ben - egyik első döntésével - visszamenőlegesen visszaállította a hároméves gyest, annak ellenére, hogy a baloldal akkor is ellenezte, és a Jobbik sem szavazta meg - írták.

A baloldal a gyes csökkentésével évi 14 milliárd forintot akart elvenni az édesanyáktól, emellett szigorította a terhességi-gyermekágyi segély és a gyed igényelhetőségét is - folytatták. Hangsúlyozták: a Fidesz ezzel szemben nemcsak a hároméves gyest állította vissza, hanem bevezette a gyed extrát is, amely a második gyermeket vállaló vagy munkába álló, illetve tanuló édesanyáknak több pénzt, könnyebb munkavállalást és nagyobb döntési szabadságot jelent, 2016-ban pedig már a baba féléves korától is igényelhető.

A Fidesz-frakció összegzése szerint a hároméves gyessel és a gyed extrával nőtt a kisgyermekes családok jövedelme, több gyermek születik, és áttörést értek el a kisgyermekes édesanyák foglalkoztatásában is. Megjegyezték, hogy az Európai Unió tagállamai közül több hónapja Magyarországon bővül leggyorsabban a nők foglalkoztatása.