A kelet-afrikai aranysakál valójában aranyfarkas

Kutatók szerint a kelet-afrikai és eurázsiai aranysakálok figyelemre méltóan hasonló megjelenésük ellenére két különálló fajt képviselnek.

A DNS-vizsgálaton alapuló felfedezés 35 ismert fajról 36-ra növeli a kutyafélék (Canidae) családjának sokféleségét. Ez a csoport öleli fel a kutyákat, farkasokat, rókákat és sakálokat is.

A Current Biology folyóiratban közölt tanulmányban Klaus-Peter Koepfli vezető szerző leírja, felfedezésük bő 150 év elteltével az első, mikor is egy „új” kutyafélére bukkannak Afrikában. A Koepfli és Robert Wayne vezette vizsgálatot friss jelentések inspirálták, amelyek azt sugallták, hogy az afrikai aranysakál valójában a szürke farkas rejtélyes alfaja. Eme korábbi vizsgálatok az anyai ágon öröklődő mitokondriális DNS-re korlátozódott elemzésre támaszkodtak.

A genetikai anyag kibővítése céljából Wayne két évtizeddel ezelőtt Kenyában begyűjtött aranysakálokból vont ki DNS-mintákat, majd felvették a kapcsolatot más kutatókkal, akik Afrika más területein és Eurázsiában élő állatoktól nyert mintákkal látták el őket. Az örökítőanyag szemrevételezése ezúttal másfajta evolúciós múltról regélt.

Aranysakál Nigerben. (Fotó: AFP)

Aranysakál Nigerben. (Fotó: AFP)



Wayne szerint meglepetésükre a Kelet-Afrikában élő kis testű, aranysakálszerű állatok valójában egy új faj kisebb termetű képviselői, amely különbözik az Észak- és Kelet-Afrikában élő szürke farkastól. A korábban ismeretlen fajt afrikai aranyfarkasnak nevezték el.

Gyanújuk szerint a zoológusok azért hitték egy fajnak az afrikai és eurázsiai aranysakált, mert koponyájuk és foguk alakját illetően nagyfokú a hasonlóság. A genetikai adatok szerint valójában két különálló fajról van szó, amelyek legalább egymillió éven át egymástól függetlenül fejlődtek. Az új családfa azt is sugallja, hogy a két vérvonal még csak nem is áll szoros rokoni kapcsolatban egymással: az afrikai faj szorosabban kötődik a szürke farkasokhoz és prérifarkasokhoz vezető vérvonalhoz, mint a sakáléhoz, ami megmagyarázza afrikai aranyfarkasként való besorolását.

Az eredmények a szakemberek szerint ismét csak felhívják a figyelmet arra, hogy még a jól ismert és széles körben elterjedt fajok között is felfedezhető rejtett változatosság a genetikai vizsgálatokkal. Terveik szerint folytatják az afrikai, eurázsiai és közel-keleti aranysakál- és farkascsaládok közötti kapcsolatok feltárását.