Erőszakos incidensek a németországi befogadóállomásokon

Németországban erőszakos incidensek történtek menedékkérőket befogadó intézményekben, vasárnapi sajtójelentések szerint egy türingiai állomáson tömegverekedés tört ki, Bonnban pedig a rendőrség különleges bevetési egységének (SEK) egy különítménye tett ártalmatlanná egy késelő menedékkérőt.

"Csak úgy repkedtek a pofonok" - idézte hírportálján a ZDF országos közszolgálati televízió a Türingia tartományi rendőrség egy szóvivőjét, aki az Erfurt melletti Suhlban működő központi tartományi befogadó állomáson szombat este kitört tömegverekedésről számolt be.

 

A kép illusztráció. EPA

A kép illusztráció. EPA



Nagyjából 80 - eritreai, albán és szomáliai - menedékkérő csapott össze, "valószínűleg egy apróság miatt" - mondta a szóvivő. A verekedésben nyolcan megsérültek, köztük a biztonsági szolgálat két munkatársa. A rendőrség csak késő estére tudta helyreállítani a rendet. Hét ember ellen eljárást indítottak.

A legfeljebb 1200 ember elhelyezésére tervezett befogadó állomáson jelenleg 1600 menedékkérő él. A tartományban az idén várhatóan 12 400 menedékkérőt szállásolnak el, ez több mint a kétszerese a tavalyinak.

Egy bonni menedékkérő szálláson - amely korábban idősotthon volt és jelenleg 200 menedékkérő lakja - valószínűleg ugyancsak egy apró nézeteltérésből alakult ki erőszakos összetűzés szombat este. Egy 24 éves menedékkérő késsel megsebesítette egy 23 éves lakótársát, majd a SEK kivonuló egysége elől elbarikádozta magát az épületben. A kommandósok először könnygázzal próbálkoztak, majd amikor a fiatalember kiugrott a második emeletről és menekülni próbált, a végtagjaira leadott lövésekkel ártalmatlanították. A menedékkérőt súlyos sebesülésekkel szállították kórházba, állapota stabil.



Németországban az utóbbi évtizedek legerősebb menekülthulláma miatt szinte mindenhol túlzsúfoltak a menedékkérők szállásai, és nem először fordult elő tömegverekedés. Például hétfőn Trierben egy otthonban  - ahol 16 országból csaknem 1500 menedékkérő él összezárva - egy labdarúgó mérkőzésen szabadultak el az indulatok. A egymásra rontó szír és albán férfiak szétválasztására és a rend helyreállítására több mint 70 rendőrt vezényeltek a helyszínre.

A legutóbbi adatok szerint az év eleje óta 302 415 menedékkérőt regisztráltak Németországban. Tavaly egész évben 202 ezer ember kért menedékjogot az országban.

Németországban újabb laktanyákat nyitnak meg a menedékkérők elhelyezésére 

Németországban a védelmi miniszter utasította a hadsereget (Bundeswehr), hogy minden nélkülözhető kapacitással támogassa a túlterhelt menekültügyi ellátórendszert, a katonák így újabb kaszárnyákat nyitnak meg és sátortáborokat építenek a menedékkérőknek.

A Bundeswehr eddig már 3500 menedékkérőt helyezett el összesen nyolc használaton kívüli laktanyában, a következő napokban pedig további három kaszárnyát nyitnak meg és sátortáborokat építenek három tartományban, Brandenburgban, Hamburgban és Szász-Anhaltban. A 141 nagyméretű, fapadlós, világítással rendelkező sátorban 1120 embert helyeznek el.

"A menedékkérők elhelyezése és ellátása nagy össztársadalmi feladat" - nyilatkozott Ursula von der Leyen védelmi miniszter a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak. "Nálunk a Bundeswehrnél természetes, hogy ahol csak tudunk, segítünk, és nagyon örülünk, hogy már 7290 menekültnek tudunk szállást biztosítani" - tette hozzá.

Ugyanakkor von der Leyen korábbi nyilatkozatai szerint a Bundeswehr kizárólag a szabad kapacitásokat ajánlja fel, és nem vesz részt más módon - például orvosokkal vagy a menekültszállásokká átalakított laktanyák őrzésével - a menekültügyi munkában. "A Bundeswehr belföldi bevetéséről szó sem lehet, nincs katasztrófahelyzet" - nyilatkozott a napokban a védelmi miniszter, rámutatva, hogy az alaptörvény szerint német katonákat csak akkor lehet bevetni a határokon belül, ha a rendőrség segítséget kér katasztrófahelyzet kezeléséhez.

Németországban az utóbbi évtizedek legerősebb menekülthulláma miatt szinte mindenhol túlzsúfoltak a menedékkérők szállásai. A legutóbbi adatok szerint az év eleje óta 302 415 menedékkérőt regisztráltak az országban. Ez 100 ezerrel több a tavaly egész évben regisztrált 202 ezernél, pedig a 2014-es is kiugró adat, akkor a balkáni háborúk kezdete, vagyis a kilencvenes évek óta a legtöbb menedékkérő érkezett az országba.

A menedékkérők elhelyezéséért felelős tartományi kormányok egyre nehezebben találnak megoldást a folyamatosan beáramló menedékkérők elszállásolására. Alsó-Szászország belügyminisztere szerint ezért fel kell függeszteni néhány jogszabályt, hogy gyorsabban menekültotthonná alakíthassanak épületeket. Egyebek között a lakóingatlanná átsorolandó épületekre vonatkozó hőszigetelési és egyéb energetikai szabályok alkalmazásától kellene ideiglenesen eltekinteni, különben még télen is sátrakban laknak majd menedékkérők tömegei - nyilatkozott vasárnap Boris Pistorius.

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) egy sor intézkedéssel próbálja tehermentesíteni az ellátórendszert. Vasárnap megjelent adatok szerint a kitoloncolás intézményét is egyre határozottabban alkalmazzák. A Welt am Sonntag című újságban ismertetett kimutatás szerint az első félévben 8178 elutasított kérelmezőt szállítottak vissza hazájukba, ami 42 százalékos növekedés éves szinten. Több mint 12600 menedékkérőt pedig sikerült rávenni arra, hogy önként utazzon haza. Ebben a csoportban 85 százalék a nyugat-balkáni származású kérelmezők aránya.

A Nyugat-Balkánról érkező menedékkérők ügye azért kiemelten fontos Németországban, mert a térség országainak állampolgárai alkotják a menedékkérők legnagyobb csoportját, nagyjából 40 százalékát, és körükben az elfogadott kérelmek aránya a 0,5 százalékot sem éri el, de az ellátásukról az eljárás végéig gondoskodni kell.