Van étel a hekken túl

Lángos, fagylalt, hekk, üdítő - klasszikus kellékei a strandolásnak. Tápláló ételek, italok, melyekből a nagy melegben többet is elfogyasztunk. Az M1 fogyasztóvédelmi magazinja egy-két ötletet is hozott, hogy pluszkilók nélkül utazzunk haza a nyaralásról.

A Balaton partjain sok-sok remek strand és büfé található, a felhozatal mégis a legtöbb helyen ugyanaz: lángos, palacsinta, jégkrém, fagylalt, hekk, balatoni sült hal.

Budapest, 2014. február 13. Halárus a II. Budapesti Halfesztiválon, a Magyar Nemzeti Múzeum Kertjében 2014. február 13-án. A négynapos rendezvényen élőhal bemutatóval, élményhorgászattal, halászléfőző versennyel, több száz magyar és nemzetközi halétellel várják a látogatókat. MTI Fotó: Kovács Tamás

Illusztráció – MTI Fotó: Kovács Tamás



Ezen akart változtatni az egyik strandbüfé, ahol elsősorban a hekknek és a lángosnak üzentek hadat. Előbbi helyett kitalálták a balatoni halból, harcsafiléből készült halrudas fogást, a fish and chipset, a lángost pedig egy vékony, pizzaszerű lepénnyel váltják ki, amelybe spenótos-kapros tölteléket tesznek és reszelt sajttal szórják meg.

Gondoltak azokra is, akik a strandételekből is szeretik az igényesebbet, a marhahúsból készült húspogácsát például „örökzöld környezetbe” helyezi és szép hurkapálcával tűzi össze a séf. Azt mondják, megpróbálják 30 kilométeres körzetből beszerezni az alapanyagokat (hús, bor, liszt, hal), hogy a termék valóban Balaton-parti legyen.

Sok strandétel valóságos kalóriabomba, ezért érdemes jobban odafigyelni arra is, mit és mennyit eszünk és iszunk. A hekk például olajban kisütve zsíros étel, ha pedig majonézt, tartármártást teszünk hozzá, még zsírosabbat eszünk, érdemes ezért inkább paradicsomot, savanyú káposztát, csalamádét, uborkasalátát választani mellé.

A táplálkozási szakértő azt mondja, hogy a cukros üdítők, a sör is rengeteg kalóriát tartalmaz, és kánikula idején észrevétlenül is sokkal többet fogyasztunk belőlük. A könnyedebb italokat javasolja, azt mondja, elég lenne például egy enyhén cukros vagy akár mézes limonádé egy csipetnyi sóval, minthogy sok ásványi anyagot veszítünk.

A nyár egyik a nagy slágere Balatonnál a fagylalt. A tó egyik legismertebb fagyizójában, amely a Balaton fagylaltja versenyen különdíjat is nyert, azoknak is főztek, akik odafigyelnek a vonalaikra. A pultban csak könnyű fagyik vannak, és gyártanak egészséges jégkrémet is, mely kizárólag természetes alapanyagokból, cukor nélkül készült.