A bevándorlás miatt aggódnak leginkább az európaiak

Ha az egész Európai Unió előtt álló kihívásokat nézzük, akkor az európaiakat az illegális bevándorlás aggasztja leginkább, a gazdasági kérdéseknél és a munkanélküliségnél is jobban - derült ki az Európai Unió tagországaiban végzett május végi felmérésből, amely azt is kimutatta, hogy a magyarok sokkal inkább Európa, semmint Magyarország problémájának érzik a migrációt.

Az Európai Bizottság által július végén ismertetett közvélemény-kutatás szerint most az uniós állampolgároknak 38 százaléka jelölte meg a bevándorlást az egész EU szempontjából a leginkább aggodalomra okot adó ügyként. Ez 14 százalékkal magasabb, mint a tavaly novemberben mért adat, akkor ugyanis még csak a megkérdezettek 24 százaléka számára volt ez a legfontosabb probléma, s ennél jobban aggódtak a gazdasági helyzet, a foglalkoztatottság, valamint az államháztartási hiány miatt.

Bevándorlók átmásznak egy kerítésen, hogy elérjék az Angliába tartó vonatot a Csatorna-alagút calais-i bejáratának közelében. (MTI/EPA/Yoan Valat)



Az AFP francia hírügynökség szombati hírében kifejtette, hogy idén májusban az EU-országok és a tagjelölt államok lakossága a bevándorláson túl leginkább a gazdasági helyzet, a munkanélküliség és az államháztartás miatt aggódott, a megkérdezettek 27, 24, illetve 23 százaléka jelölte meg ezeket az EU előtt álló legfontosabb problémának. A bevándorlás kérdése miatt a legtöbben Máltán és Németországban aggódnak (a megkérdezettek 65, illetve 55 százaléka nevezte meg ezt az EU szempontjából legsúlyosabb gondként).

A felmérés adatai szerint a magyar állampolgárok 43 százaléka jelölte meg a bevándorlást mint az Európai Unió előtt álló legfontosabb megoldandó kérdést (az EU-átlag tehát 38 százalék). Viszont csak a magyarok 13 százaléka gondolja úgy, hogy a saját országa számára is ez a legégetőbb probléma, s itt ezt megelőzte a munkanélküliség kérdése (46 százalék gondolta Magyarország legfontosabb problémájának), a gazdasági helyzet (26 százalék), az egészségügyi rendszer és a társadalombiztosítás helyzete (26 százalék), valamint a megélhetés költsége (22 százalék). Amikor pedig azt kérdezték, hogy magának a válaszadónak, személyesen mi a legfontosabb problémája, ott a bevándorlás a magyaroknál csak 3 százalékot kapott. (Itt az EU-átlag 6 százalék, míg az előbbi kérdésnél, a "saját ország számára legfontosabb problémánál" az EU-átlag 23 százalék lett.)