Rendkívüli pártkongresszust tart a Sziriza

A nagyobbik görög kormánypárt, a radikális baloldali Sziriza vezetése csütörtök este úgy döntött, hogy szeptemberre rendkívüli pártkongresszust hív össze az országnak nyújtandó újabb nemzetközi pénzügyi mentőcsomag feltételei kapcsán kialakult ellentétek rendezésére.

A rendkívüli kongresszus összehívását Alekszisz Ciprasz kormányfő kezdeményezte, miután az elmúlt hetekben a Szirizán belül mély megosztottságot okozott, hogy a kormányfő korábbi ígéretei ellenére elfogadta a nemzetközi hitelezők újabb megszorításokról szóló feltételeit egy harmadik mentőcsomagért cserébe. A januárban a megszorítások eltörlésének ígéretével hatalomra jutott párt radikális balszárnya elutasítja a hitelezők követeléseit, és nyíltan Görögország eurózónabeli tagságának feladását követeli.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök. (MTI/AP/Pétrosz Karadjiász)



A szeptemberi pártkongresszus hivatalos célja a pártegység biztosítása és a kormány stratégiájának meghatározása lesz. Az erről szóló döntést csütörtökön késő este a Sziriza központi bizottsága hozta meg athéni válságülésén.

Ciprasz az ülésen tett felszólalásában azt mondta: nem volt más választása, minthogy elfogadja a nemzetközi hitelezők feltételeit, nem volt "csodamegoldás". "Ha van valaki, aki úgy gondolja, hogy jobb megállapodást tudott volna elérni, az lépjen elő" - közölte pártjával a kormányfő. Azt is leszögezte: a Szirizának szerinte nem kell bűntudatot éreznie a megállapodás miatt.

A párt balszárnyának vezetője, Panajótisz Lafazanisz volt környezetvédelmi- és energiaügyi miniszter ugyanakkor a központi bizottság előtt azt hangoztatta: a Sziriza számára megaláztatás a megállapodás, a párt elárulta elveit. "Ebben az országban nincs demokrácia. Egy sajátos abszolutizmusban élünk, ez az euró diktatúrája" - mondta.



Nehéz helyzetben van Ciprasz

A Reuters brit hírügynökség szerint a Szirizán belül kialakult válság a legsúlyosabb politikai kihívás, amellyel Ciprasz kénytelen szembenézni. A politikus ugyanis a megszorításokkal kapcsolatos pálfordulása ellenére továbbra is népszerű Görögországban, és gyakorlatilag uralja a belpolitikai szcénát.

A miniszterelnök egy szerdai interjúban azt mondta, kész előre hozott választásokat rendezni, ha pártja radikálisai továbbra sem támogatják a kormány tevékenységét. A görög kormányszóvivő úgy fogalmazott a csütörtöki Sziriza-üléssel egy időben, hogy a párton belüli, szögesen ellentétes elképzelések nem tudnak megférni egymás mellett, míg a miniszterelnök-helyettes a párt "újraalakításának" szükségességéről beszélt.

Július 15-én és július 22-én a párt 149 képviselője közül több mint harmincan tagadták meg azon törvényjavaslatok megszavazását, amelynek elfogadása volt a feltétele annak, hogy a kormány elkezdhesse a tárgyalásokat az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap képviselőivel az euróövezeti mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus keretében indítandó új, 85 milliárd eurós programról. Ciprasz csupán ellenzéki pártok segítségével tudta megszerezni a törvényjavaslatok elfogadásához szükséges szavazatokat.