Plinius ideje előtti kincset tártak fel

Kétezer éves mozaikpadlót fedeztek fel a Batumitól 15 kilométerre délre lévő Gonióban, ahol a lengyel-grúz régészeti expedíció az ókori római erődöt, Apsarost tárja fel.

A Római Birodalom a Kr.u. 1. század második felében terjesztette ki befolyását a Kaukázuson túli területekre. Az erődről, amely létfontosságú stratégiai ponton, a Kolkhiszt a kisázsiai provinciákkal összekötő egyetlen út mellett épült, a legkorábbi híradás idősebb Pliniustól származik - a római író, polihisztor 77-ben közreadott természettudományi művében, a Naturalis Historiában tesz említést Apsarosról.



A Varsói Egyetem és a goniói múzeum régészei 2012 óta végeznek ásatásokat. Ennek keretében került napvilágra tavaly a nagyméretű, 1200 négyzetméteres fürdőkomplexum (therma) három helyisége. Radoslaw Karasiewicz-Szczypiorski ásatásvezető régész az idei első eredményeket ismertetve elmondta, hogy feltárták a geometriai motívumokkal díszített mozaikpadló egy részét, amelynek teljes kiterjedése a becslések szerint eléri a 100 négyzetmétert - olvasható a Science in Poland angol nyelvű lengyel hírportálon.

"Nagy számban kerülnek napvilágra a Földközi-tenger térségében ókori mozaikok, ám a goniói lelet abból a szempontból rendkívül érdekes, hogy egy katonai fürdőt díszített egy ilyen színpompás műremek" - magyarázta az archeológus.

A szakembereket az is meglepte, hogy a fürdőkomplexum építését nem sokkal a kisszámú helyőrség megérkezése után, feltehetően még Vespasianus császár uralkodása idején (69-79) kezdték meg. Mint Karasiewicz-Szczypiorski megjegyezte, a Kaukázuson túli területen eddig feltárt mozaikok mindegyike későbbi, és kivétel nélkül a helyi elit palotáinak díszítésére készült.

Az ásatásvezető régész érdekességként említette, hogy a mozaikpadló alatt helyezkedett el a fürdő fűtési rendszere, a hypocaustum, amely meleg levegő áramoltatásával temperálta az épületet és a medencék vizét. "A hypocaustum gyakorlatilag épségben fennmaradt, a rendszernek csupán egy részét tömítette el az üledék" - emelte ki Radoslaw Karasiewicz-Szczypiorski, aki kifejezte reményét, hogy az idei ásatási szezon végéig fennmaradó három hétben sikerül teljes egészében feltárni a mozaikpadlót.