Összecsaptak a rendőrök és a kurdok Törökországban

Két török rendőr és a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt lázadószervezet két fegyverese halt meg pénteken, Törökország déli részén kipattant összetűzésben - jelentette a Dogan hírügynökség.

Az incidens Adana tartomány Pozanti városában támadt. A PKK fegyveresei megtámadtak egy rendőrőrsöt és lelőttek két rendőrt, majd a rendőrök megöltek két támadót, akik behatoltak a rendőrőrs területére. Két másik PKK-fegyveres elmenekült a helyszínről.

A biztonsági szolgálat tagjai. (MTI/AP/Emrah Gurel)



Az elmúlt napokban ismét fellángolt az erőszak Törökország kurdok lakta területein. Az előzményekhez tartozik, hogy Törökország a múlt pénteken légitámadások sorozatát indította a PKK hadállásai ellen Észak-Irakban, ahol a kurd lázadószervezet hátországa van.

Erre válaszul a PKK felmondta a 2013 óta tiszteletben tartott tűzszünetet, és azóta több erőszakcselekményt hajtott végre. A PKK fegyvereseik megöltek két katonát, megtámadtak egy katonai konvojt és egy teaházat is. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök a minap fogadkozott, hogy a hadsereg fegyverletételre fogja kényszeríteni a kurd lázadókat.



A Kurdisztáni Munkáspárt 1984 augusztusában fegyveres harcot hirdetett meg a központi hatalom ellen. Hivatalos adatok szerint a konfliktussal kapcsolatos erőszakcselekményeknek azóta több mint 40 ezer halottja volt. Ankara 2012-ben béketárgyalásokat kezdett a kurd lázadókkal, és egy évvel később tűzszüneti megállapodást kötöttek egymással.