Megvédte Értéktár programját a jegybank

Az ellentétes állításokkal szemben az MNB Értéktár programja a hazai műkincsvagyont gyarapítja, nem minősül monetáris finanszírozásnak, a műkincsek megvétele pedig nem adófizetői pénzből valósul meg és nem von el semmilyen költségvetési forrást. A tulajdonában álló műtárgyakat az érdeklődők számára minden esetben látogathatóvá teszi az MNB a múzeumokkal, közgyűjteményekkel kötött időszakos letéti megállapodások keretében - hangsúlyozta az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a Magyar Nemzeti Bank.

Az Értéktár program gyűjteménye értékálló befektetés, kézzelfogható gyarapodás az országnak, miközben nem von el semmilyen költségvetési forrást. A program európai központi bankok több évtizedes gyakorlatát követi. Az MNB mindenkor betartja a monetáris finanszírozás tilalmára vonatkozó jegybanktörvénybe foglalt rendelkezést.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója (b) és Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, az Értéktár program vezetője Tiziano Vecellio Mária gyermekével és Szent Pállal című festménye előtt az MNB Értéktár programja keretében megvásárolt műtárgyakról tartott sajtótájékoztatón a Magyar Nemzeti Galériában. (MTI-fotó: Kovács Attila)



Az Értéktár programot ellenző liberálisok főtanácsadója, a műkincsek vásárlását most kritizáló Bodnár Zoltán jegybanki alelnöksége idején az MNB közleménye szerint az akkori jegybank összesen 326 műtárgyat, köztük festményeket és szobrokat vásárolt. Bodnár Zoltán a jegybank nemzetközi irodáit és ingatlanvásárlásait is rendszeresen bírálja, jóllehet az ő idejében az MNB lényegesen több nemzetközi irodával és saját tulajdonú ingatlannal rendelkezett, mint most.

A Liberálisok és a DK megnyilvánulásai az MNB munkájára és a jegybanktörvényre vonatkozó alapvető ismeretek hiányáról tanúskodnak, céljuk pedig a rövid távú politikai haszonszerzés - fejeződik be az MNB közleménye.