Hamarosan megérkeznek az első befogadott migránsok Bősre

Augusztusban érkezik meg a bősi menekülttáborba az ausztriai Traiskirchenből azoknak az illegális bevándorlóknak az első csoportja, akiknek ideiglenes szlovákiai elhelyezéséről közel két hete írt alá megállapodást a szlovák és az osztrák belügyminiszter - erősítette meg az MTI-nek a szlovák belügyminisztérium sajtóosztályának vezetője pénteken.

Az első 250 fős csoport augusztusban érkezik Bősre, a fennmaradó 250 migránst pedig szeptemberben helyezik át - mondta Ivan Netík. A többségében magyarok lakta csallóközi Bősön, amely alig húsz kilométerre van a határ magyar oldalán, Vámosszabadiban működő menekülttábortól, időközben már befejeződtek az ott 2009-ben bezárt, most újranyíló menekülttábor felújítási munkálatai.

Illegális bevándorlók. (MTI/EPA/Georgi Licovski)



A szlovák kormánynak a bősi menekülttábor újranyitásáról szóló tervei még az erről szóló információk hivatalos megerősítése előtt komoly tiltakozáshullámot váltottak ki a helyiek és a többi környékbeli település lakói között. A helybeliek leginkább saját biztonságuk miatt aggódnak, illetve azért is, mert úgy vélik, a turisták szemében csökkenhet az idegenforgalmi bevételekre is számító település vonzereje.

A helybeliek tiltakozása alapján petíciós kezdeményezés indult, és miután több mint háromezren aláírták, a település önkormányzata népszavazást írt ki a tábor újranyitásának elutasítása céljából. A referendumota vasárnap tartják. A voksoláson a több mint ötezer lelket számláló nagyközség megközelítőleg 4300 szavazásra jogosult polgára vehet részt, a referendum a választásra jogosultak többségének részvétele esetén számít érvényesnek.



Helyi megfigyelők szerint a választási részvétel várhatóan meghaladja majd az 50 százalékos küszöböt, és a helyi közhangulat alapján nem lehet kérdéses a végeredmény sem, vagyis az, hogy nagy többséggel elutasítják a menekülttábor újranyitását.

A vonatkozó szlovák szabályozás szerint egyébként a helyi referendum eredménye semmire nem kötelezi az ügyben illetékes belügyi tárcát, amely erre a hét folyamán közleményben is felhívta a figyelmet. A szaktárca érthetetlennek nevezte benne a Bősön kialakult "pánikhangulatot", mert, mint jelzi, a településen korábban is helyeztek el idegeneket, és ott-tartózkodásuk "problémamentes volt". Emellett az országos rendőrfőkapitány a héten azt közölte: biztonsági intézkedésként megerősítik a rendőri jelenlétet a településen.