Navracsics: a kreatív ipar területén Európa nagyhatalomnak számít

A kreatív ipar Európában egyre több munkahelyet teremt, az egyes országok hagyományai ezen a területen sikeresen ötvöződnek az innovációval - jelentette ki Navracsics Tibor Kapolcson, a Művészetek Völgye Design Terminál Udvarában tartott csütörtöki kerekasztal-beszélgetésen.

Az oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos úgy fogalmazott, hogy míg a gazdaság területén Európa versenyelőnye Amerikához viszonyítva kérdéses, addig a kreatív iparban, amely Európában 7-8 millió embert foglalkoztat, nagyhatalomnak számít.

Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy a közeljövőben Budapest fontos regionális központja lehet a V4-ek országainak, hiszen kulturálisan számos dolog köt össze bennünket, így a következő időszak az együttműködésről szólhat a kreatív ipar területén is.
Európában a kreatív ipar elválaszthatatlan a nemzeti identitástól. Az Európai Bizottság célja pedig az, hogy "ezen identitások áramoltatásával" lehetővé tegye, hogy az egyes nemzetek megismerjék egymást - fogalmazott az uniós biztos.

Hozzátette: a Kreatív Európa program célja az alkotók, a művészek mobilitásának elősegítése, akik céljaik megfogalmazásánál nem csupán anyagi lehetőségeiket mérlegelik, de döntésük során nagy jelentősége van a kreativitást ösztönző környezetnek is. Az uniós pályázati rendszer fontos célja, hogy az Európában indult cégeket "meg tudja tartani európainak" és a siker reményében ezek ne települjenek át az Egyesült Államokba.

Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal főigazgatója, arról beszélt, hogy a magyar vállalati szektornak fel kell ismernie, hogy a kreatív munkaerő arányának növekedése eredményezheti a versenyképesség növekedését.

Hangsúlyozta: fontos a vállalkozások kockázatvállalásának elősegítése illetve egy "nyitott és bátor támogató jelenléte", aki lehet akár egy város polgármestere is.

Budapest azon 30 város közé tartozik, amely az európai trendeket potenciálisan meghatározza - emelte ki a főigazgató.
Petrányi Barna, az Utcaszínház vezetője szerint a kultúra területén egyre fontosabb a minőség, míg a verseny és kooperáció kettőséből ezen a területen Európában inkább a kooperációt kell erősíteni.

A beszélgetés moderátora Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója volt.

Az idén 25 esztendős Művészetek Völgye vasárnapig várja a látogatókat zenei-, kulturális-, művészeti-, családi- és gyermekprogramokkal Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.