Lekapcsolták az amerikai vezérkar e-mail-hálózatát

Gyanús tevékenység miatt lekapcsolták azt az e-mail-hálózatot, amelyet az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottsága és annak főnöke, Martin Dempsey tábornok használ - közölte kedden a Pentagon szóvivője.

Valerie Henderson alezredes szerint a gyanús tevékenységet a hétvége folyamán észlelték és a vezérkar nyilvános levelezési rendszere most sem működik. A szóvivő kijelentette, hogy az ügyben vizsgálat indult. A gyanús tevékenység természetét nem tisztázta, mindössze annyit mondott, hogy a hálózatot a védelmi minisztérium és nem külső tényező kapcsolta le.



A hálózat nem arra szolgál, hogy titkos információkat közvetítsenek rajta, és egyelőre nem ismert, hogy arról bármilyen bizalmas értesülést ellophattak a kibernetikus behatolás révén.

Az amerikai kormány július elején arról számolt be, hogy júniusban két internetes behatolás során jelenlegi és volt szövetségi alkalmazottak adatait törték fel. Mindkét adatlopás a Személyzeti Menedzsment Hivatalának (OPM) számítógépes rendszerét érintette. Mivel a két támadás során ellopott adatok között voltak átfedések, összesen 22,1 millió embert, azaz az Egyesült Államok lakosságának közel 7 százalékát érintette az adatlopás.

Az OPM foglalkozik annak a megállapításával, hogy ki jogosítható fel titkos anyagokhoz való hozzáférésre, s a hivatal ennek keretein belül ellenőrzi a hozzáférésért folyamodók hátterét.

Az adatlopás áldozatai között 1,8 millióan vannak azok, akik nem az átvilágítás alanyaként kerültek be az OPM rendszerébe, hanem átvilágított hozzátartozójuk adta meg adataikat. James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés (DNI) igazgatója akkor azt mondta, hogy Kína a kibertámadás első számú gyanúsítottja. Pekingben hevesen cáfolták az állítást.