Augusztustól már csak így lehet a közlekedési kedvezményt érvényesíteni

Augusztustól az utazási kedvezmény igénybevétele a plasztiklap kiváltásához köthető. Regisztráltatni a fővárosi kerületi és a járási kormányablakoknál, valamint a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalánál lehet.

Augusztusban lépnek hatályba a június végén módosított személyszállítási törvény közlekedési kártyára vonatkozó szabályai, amelyek egyebek mellett kimondják: az utazási kedvezmény igénybevétele a kártya kiváltásához köthető, amennyiben utazási szolgáltatásra szolgáló elektronikus kártyát bocsátanak ki. A jogszabály úgy határozza meg a közlekedési kártyát, hogy az megfelel az egységes elektronikuskártya-kibocsátási keretrendszer feltételeinek és - kormányrendeletben meghatározott - utazási okmányként használható.

MTI Fotó: Máthé Zoltán



A közlekedési kártya mint másodlagos kártya, ha annak műszaki és technikai feltételei adottak, a tulajdonosa kérelmére a személyi igazolvány kártyájához rendelhető. A kártyához a felhasználónak előbb regisztráltatnia kell magát, ezt a feladatot a hét elején megjelent kormányrendelet a fővárosi kerületi és a járási kormányablakokra, valamint a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalára bízza. A regisztrációkor a kártyát használni kívánó személyazonosító adataira, lakcímére, fotójára és - ha a 14. életévét betöltötte - aláírására kell.