A kormányszóvivő szerint 250-300 ezer migráns is jöhet az év végéig

Kovács Zoltán az M1 reggeli műsorában is értékelte a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció eredményeit.

Akár 250-300 ezer migráns is érkezhetne Magyarországra az év végéig, ezért van szükség a déli biztonsági határzárra - mondta a kormányszóvivő az M1 aktuális csatornán kedden. Kovács Zoltán emlékeztetett: a hét végéig több mint 95 ezren lépték át illegálisan a magyar határt. Szavai szerint ezt az "áradatot" kezelni kell, ebben lehet hatékony segítség a szerb-magyar határon létesülő ideiglenes műszaki határzár.

MTI-fotó: Máthé Zoltán



A kormányszóvivőt azzal kapcsolatban is kérdezték, hogy az MSZP szerint a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció megbukott, mert a választópolgároknak csak mintegy 12-13 százaléka küldte vissza a kérdőívet. Kovács Zoltán azt mondta: ez még mindig "5-6 százalékkal több", mint a szocialista párt jelenlegi támogatottsága a közvélemény-kutatások alapján.

Hozzátette: a konzultáció kérdőívét visszaküldő több mint egymillió ember "erősen reprezentatív mintája" annak, mit gondolnak a magyarok az illegális bevándorlásról. Úgy fogalmazott: sok állítás, amellyel a válaszadók "elsöprő többségben" egyetértenek, beigazolódott, ráadásul több szempontból romlott is a helyzet, ezért a kormánynak további intézkedéseket kell
tennie.

Csak Csongrádban több mint 800-an akadtak fenn hétfőn

A rendőrök 857 határsértőt, köztük 173 gyermeket tartóztattak fel a polgárőrökkel együttműködve a megye déli részén. A legnagyobb csoportot délelőtt Ásotthalom külterületén fogták el, ott 82 ember - afgán, iraki, nigériai, szomáliai, szíriai és pakisztáni állampolgárok - lépte át illegálisan a zöldhatárt. A határsértők ellen idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség. Országszerte tiltott határátlépés miatt hétfőn 1326 embert fogtak el a rendőrök, két esetben közokirat-hamisítás, hat gyanúsítottal szemben pedig embercsempészet miatt indult büntetőeljárás - tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.