Az osztrákok megerősítenék a hazánk felőli határ védelmét

Megerősítené az osztrák-magyar határ védelmét az osztrák belügyminisztérium és az igazságügyi minisztérium, az intézkedés része a hatóságok által az embercsempészet ellen meghatározott ötpontos programtervnek - közölte a Kronen Zeitung című osztrák lap online kiadása kedden.

A határkontroll mellett a Magyarországról érkező vonatok ellenőrzése, a nyomozók számának növelése, a csempészek büntetésének szigorítása és speciális szakértő ügyészek alkalmazása szerepel a tervezett intézkedések között.



Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter megerősítette, hogy további határbiztosító ellenőrzésre van szükség. Az osztrák APA hírügynökség jelentése szerint a belügyminisztérium jelenleg megbeszélést folytat Magyarországgal az Ausztriába érkező vonatok ellenőrzéséről. A belügyminisztérium közlése szerint az osztrák és a magyar rendőrség közösen fogja a vonatokat és az érintett magyarországi pályaudvarokat ellenőrizni, így megakadályozhatják, hogy az illegálisan utazók Ausztriába menjenek tovább.

A Kronen Zeitung információja szerint a csempészek fejenként két- és nyolcezer euró (600 ezer és 2,4 millió forint) közötti összegért szállítják a bevándorlókat. A migráció adatainak kutatására 2013-ban újságírók, statisztikusok és szoftverfejlesztők által létrehozott The Migrants' Files elnevezésű projektre hivatkozva az osztrák lap megemlíti, hogy a nemzetközi csempészbandáknak 2000 óta 15,7 milliárd euró (mintegy 4700 milliárd forint) bevételük származott az illegális bevándorlók szállításából, s ez idő alatt 29 ezer ember halt meg menekülés közben.

Ausztriában az utóbbi hetekben több embercsempészt és általuk veszélyes körülmények között utaztatott embert tartóztattak fel. Az alsó-ausztriai Rannersdorfnál még pénteken tartóztatták fel azt a bolgár rendszámú furgont, amelyben 42 illegális bevándorló állva és guggolva utazott a hat és fél négyzetméteres rakodótérben, ahol több mint harminc fok volt.

Csaknem másfél hete a burgenlandi Parndorfnál ütöttek rajta egy embercsempészen, aki 48 embert szállított furgonjában. Schwechatnál egy 54 főt szállító, magyar rendszámú kisbuszt ellenőriztek, az autót egy bolgár embercsempész vezette. A múlt héten a burgenlandi Neusiedl am See településnél fogtak el egy embercsempészt, aki 17 szíriai menekültet szállított egy furgonban.

A múlt csütörtökön délelőtt Bécsben 101 menekültet tartóztattak fel. Negyvenegyen egy kisbuszba zsúfolódva utaztak, harminc-harminc ember pedig két furgonban az osztrák fővárosnál haladó autópályákon.

Múlt héten a salzburgi főpályaudvaron tartóztattak fel 96 migránst, akik a Budapestről Münchenbe tartó vonaton utaztak; Szíriából, Pakisztánból, Szomáliából és Afganisztánból érkeztek, nagyjából 20 gyerek volt közöttük. Két hete ugyanott 84 menekültet tartóztattak fel, akik szintén a Magyarországról Münchenbe tartó vonaton utaztak, mindegyiküknek volt érvényes vonatjegye.

Vasárnap éjjel Bécsben szállítottak le a Budapestről Münchenbe tartó vonatról kétszáz, főleg szíriai és afganisztáni migránst, köztük 27 gyereket.