70 ezer hepatitis C-fertőzött lehet Magyarországon

Mintegy 70 ezerre tehető Magyarországon a hepatitis C-fertőzöttek száma, közülük 40 ezren lehetnek azok, akik már kezelést igényelnének, de csak 20 ezret kezelnek.

Az M1 – Ma Délelőtt című műsorában Werling Klára, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének elnöke kifejtette, ötféle vírust ismerünk, a hepatitis-A és –E csak heveny, akut betegséget okoz. Általában cseppfertőzéssel, fertőzött széklettel, fertőzött étellel, vizelettel lehet elkapni, nem okoznak krónikus májbetegséget. Nagyobb probléma a hepatitis-B és –C. A B-t régóta ismerik, szűrik a vérkészítményeket, és ’99 óta kötelező oltás serdülőkorban. Manapság a legnagyobb probléma a hepatitis-C-vírus, ’89-ben fedezték fel és ’92 óta szűrik a vérkészítményeket, védőoltás sincs ellene.

Kifejtette, hazánkban 70 ezerre becsülik a hepatitis-C-vírussal fertőzöttek számát, 40 ezer lehet a kezelést igénylők száma, de csak 20 ezer van a szakemberek látókörében. Sokan nem tudnak fertőzöttségükről, mivel a fertőződéskor nem okoz tünetet, 10 év múlva krónikus májgyulladás lesz belőle, amikor szintén nincs vagy minimális a tünet, 30 év múlva viszont májzsugor és májrák lehet belőle - tette hozzá.

Hozzátette, fontos időben felismerni a betegséget az úgynevezett rizikócsoportoknál, vagyis azoknál, akik 1992 előtt vért, vérkészítményt kaptak, a droghasználók, az egészségügyi dolgozók, a tetoválók, testékszert viselők, azok, akiknek volt hepatitises hozzátartozójuk, valamint akiknek magas a májenzim-értékük, érdemes megnézni a vírusfertőzöttséget.

A hepatitis-C-t a véradóknál szűrik, egy családorvosnál kapott rutin vérvizsgálat nem tartalmazza ezt a vizsgálatot. A májenzim-emelkedést lehet belőle látni, de a vírus olyan alattomos, hogy az esetek egyharmadában a normális májenzim mellett is ott lehet a gyulladás, ezért is fontos, hogy a rizikócsoportok menjenek el egyszer szűrővizsgálatra.

A hepatitis-világnapot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére tartják minden évben július 28-án, annak emlékére, hogy 1925-ben ezen a napon született Baruch Blumberg Nobel-díjas amerikai orvos, a hepatitis-B-vírus felfedezője. Az a cél, hogy felhívják a figyelmet a krónikus májgyulladásra, kialakulásának okaira és a betegség korai felismerésének jelentőségére, mivel évente körülbelül 1,4 millió ember halálát okozza. A világon mintegy félmilliárd ember szenved krónikus hepatitis-B vagy –C fertőzésben.