Több millió forint értékű ásványvizet és üdítőt semmisítettek meg

Több millió forint értékű ásványvizet, illetve üdítőt semmisítettek meg két Pest megyei nagyáruházban, miután azokat az áruházak udvarán, a napon tárolták, és ez a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NébiH) tudomására jutott.

A részletekről Márkosy Gábor, a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági Osztályának vezetője az M1 hírfolyamában elmondta: szúrópróbaszerűen jutottak be az áruházláncok udvarára, amikor hatósági mintavételeket végeztek. Azért mentek ki, mert nyáron a raktárkapacitás szűkössége miatt elő-elő fordul, hogy a vizeket, üdítőket a szabadban tartják. Az ásványvizeket egyébként az év minden szakában bent kell tárolni megfelelő körülmények közt, napfénytől védett, száraz, hűvös, de fagymentes helyen, csak így garantálható ugyanis a minőség megőrzése - hívta fel a figyelmet a szakember.

A most megsemmisített vizek nem romlottak ugyan meg, ám a nem megfelelő körülmények közti tárolás járhatott olyan mikrobiológiai változásokkal, amelyek egészségügy problémákat okoznak, vagy minőséggyengülést eredményeznek – magyarázta a szakember. Az ásványvizek esetében például megnőhet a nyomás, a szén-dioxid-tartalom pedig a PET-palackon keresztül elillanhat, míg az üdítőknél a színezőanyagok és az édesítőszerek léphetnek reakcióba, vagy a hő, illetve UV-sugárzás hatására következhet be minőségromlás.



Ha a Nébih nem lép, ezek a vizek például polcra kerülhettek volna, ám a termékeket helyben kivonták, és az üzletek nem éltek a laborvizsgálat adta lehetőséggel, így a hatóság meg is semmisítette a palackokat. A szakember a vásárlóknak azt tanácsolta, ezeknél a termékeknél mindenképp érdemes figyelni a kupakot, mert az a túlnyomás hatására púpos lehet. Hozzátette ugyanakkor: nem szabad általánosítani, induljunk ki abból, hogy az élelmiszer-, áruházlánc tagjai ismerik és be is tartják a szabályokat.