Minden ötödik ember szenved bőrbetegségtől – ez jelenthet enyhülést

Pikkelysömör, ekcéma, napallergia – problémás bőr nyári védelme. Az erős nap és a pollenszezon akár fel is erősítheti a kellemetlen tüneteket. Hogyan védjük nyáron az egyébként is érzékeny, problémás bőrt? Megengedett-e a napozás, strandolás? – ezekre a kérdésekre keresték a választ a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Európában a legtöbben a hólyagképződéssel járó betegséget nevezik ekcémának, míg vannak, akik az elhúzódó, krónikus bőrgyulladást tartják annak.

Egy, a műsorban megszólaló nő nyáron is hosszú ujjú vászoninggel takarja a karját. Egyrészt azért, hogy a napsugárzástól védje a felkarját, másrészt nem szereti mutogatni. A betegség egyébként macskakarmolástól alakult ki nála, vélhetően lehetett valami az állat karma alatt, amitől elfertőződött a bőre. Ekcémát egyébként táplálékkal a szervezetünkbe kerülő adalékanyagoktól is lehet kapni – jegyezte meg a szakértő.

Egy nő ül egy kangal halakkal teli medencében egy halterápiás kezelésen Zalaegerszegen. MTI Fotó: Varga György

Nő a kangal halakkal teli medencében, halterápiás kezelésen, Zalaegerszegen. (MTI-fotó: Varga György)



A nap és a gyógyvíz jót tesz az ekcémának. Ilyen betegségtől Magyarországon minden negyedik-ötödik ember szenved. Vannak, akik étrendváltoztatással enyhítik a tüneteket – meséli egy anyuka, akinek a kislányánál alakult ki ekcéma laktózérzékenység miatt.

A másik leggyakoribb bőrbetegség a pikkelysömör, mely körülbelül 200 ezer embert érint hazánkban. A bőr szarutermelő sejtjeinek túlburjánzásával, fokozott működésével, a bőr elszarusodásával jár. Egyelőre nem ismeretes végleges gyógyulást eredményező szer vagy eljárás.

Holló Péter, a Semmelweis Egyetem bőrgyógyászati klinikájának docense elmondta: a napsütés, illetve a meleg sok bőrtünetet vált ki. Van olyan bőrbetegség, melyen javíthat, és van olyan, amelyen ronthat. Ilyen az ekcéma is, melynek nagyon sok típusát megkülönböztethetjük. A veleszületett (atópiás) ekcémánál például attól függ, hogy a betegség milyen súlyosságú. Általában azonban a betegek többségének inkább télen romlik, nyáron javul az állapota. Ha nagyon gyulladt a bőr, akkor inkább ront a napfény, ha azonban gyulladásos tünetek nem mutatkoznak, inkább csak a bőrszárazság, akkor inkább javít – magyarázta.



Antal Vali mesterkozmetikus azt mondta: az ekcéma nem bőrbetegség, inkább csak bőrtünet. Az ekcéma mögött táplálkozási, bélflóraproblémák állnak, ami érinti a vastag- és a vékonybélt.

Vannak egyébként olyan ekcémák, melyekre határozottan javallott a napfény, illetve a tengervíz – emelte ki a mesterkozmetikus, megemlítve, hogy a Holt-tengeren vannak klinikák az említett bőrbetegségekre. Hangsúlyozta: van olyan ekcéma is, mely egyszer jól, másszor rosszul reagál a napfényre, kinél hogy, és a lelkiállapottól is függően.

A bőrgyógyász szerint a pikkelysömör teljesen más betegség. Az immunrendszernek nagyon nagy szerepe van a kialakulásában. A betegség nemcsak a bőrt, hanem az ízületeket is érintheti, rajtuk is manifesztálódhatnak a tünetek. A pikkelysömör a szervezet egészét érintő gyulladásos reakció. Összefüggésbe hozható nagyon sok más betegséggel, például a szívinfarktussal vagy az érelmeszesedéssel.

Hozzátette: bizonyított, hogy a pikkelysömörre jótékony hatással van mind a napfény, mind a sós víz. Létezik gyógyszeres kezelés is, évről évre feltűnnek új terápiák, melyek lényege, hogy a patomechanizmus kulcsszereplő molekuláinak elfogásával, gátlásával hosszú távon tünetmentesítik a betegséget. Igen nagy biztonsággal adható gyógyszerekről van szó – szögezte le.
Bőrbetegségek - Napközben

Antal Vali azt hangsúlyozta: noha a pikkelysömör gyógyíthatatlan, van olyan páciense, aki 15 éve tünetmentes. Javasolta egyébként a sókúrákat, illetve a gyógyfürdőket. Mint mondta: Magyarország gyógyfürdőinek 60 százaléka alkalmas ilyen kezelésre. Érdekes, hogy Ausztriából és Svájcból gyakran hoznak át pikkelysömörös gyerekeket gyógyulni hozzánk, miközben a magyarok előszeretettel utaznak Izraelbe és Jordániába terápiás céllal.

Beszélt arról is, hogy sokszor napallergiának hiszik a verejtékmirigyek gyulladását, ami akár annak is köszönhető, hogy a nyári melegben megizzadt test érintkezik a ruhával, melyből kicsapódik a mosószermaradék, és ez irritációt képez. Okozhat napallergiás tüneteket az is, ha a szervezetünk telítve van akár ételadalékokkal, akár gyógyszermaradványokkal. A verejtékmirigyek ezeket kiválasztják, és még hígított állapotban is irritációt okozhatnak a bőrön.

A napgomba kialakulása mögött gyakran nem is áll gombás betegség, okozhatja egyszerűen az is, hogy túlkencézzük magunkat – hangoztatta Antal Vali.

Megismételte, mindig belül és nem kívül kell keresni a baj forrását.

A legújabb kutatások szerint egyébként a gluténterheltség olyanoknál is nagyon durván belobbantja a tüneteket, akik nem is tudtak a bőrbetegségükről. Nagyon oda kell figyelni továbbá a fehérjefogyasztásra - hangoztatta.