Megkezdődtek a görög tárgyalások a harmadik mentőcsomagról

Megkezdődtek a tárgyalások Görögország és a nemzetközi hitelezők képviselői között az új, harmadik pénzügyi mentőcsomagról - jelentette be az Európai Bizottság egyik szóvivője hétfőn.

Mina Andreeva közölte, hogy a hitelezők szakértői megérkeztek Athénba és hétfő délben meg is kezdték a munkát, azaz kapcsolatba léptek a görög hatóságokkal. Az európai hitelezők - az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az állandó euróövezeti mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus -, valamint a Nemzetközi Valutaalap delegációinak vezetői majd csak a hét vége felé utaznak a görög fővárosba és kapcsolódnak be a tárgyalásokba.



Egy, a hitelezők álláspontját jól ismerő, névtelenül nyilatkozó forrás úgy fogalmazott, hogy az előkészítő tárgyalások kezdődtek meg Athéban.

Az egyeztetéseknek a múlt héten pénteken kellett volna elkezdődniük az új pénzügyi mentőprogramról, amelynek a finanszírozási igénye 82 és 86 milliárd euró közé tehető a hitelezők által végzett értékelés alapján. A halasztást logisztikai és szervezési problémákkal indokolták a felek.

Egy névtelenül nyilatkozó görög kormányzati forrás az AFP francia hírügynökségnek ismét azt állította, hogy nem hétfőn, hanem majd kedden kezdődnek el a tárgyalások a szakértőkkel. Nyilatkozata azt jelzi, hogy továbbra is vannak bizonyos nézeteltérések és nehézségek a felek között.

További reformokat várnak

Olga Gerovaszili görög kormányszóvivő az AP hírügynökségnek megerősítette, hogy a magas szintű tárgyalások legkorábban a hét vége felé kezdődnek el, mivel a hitelezők küldöttségvezetői csak "csütörtökön vagy utána" érkeznek meg Athénba. A szóvivő azt is kijelentette, hogy nincs semmi ok a késlekedésre, és a hitelezők döntenek a tárgyalások megindításának időpontjáról. Részletek említése nélkül csak annyit mondott, hogy "egy belvárosi szállodában" tartják majd a megbeszéléseket.

Andreeva a brüsszeli sajtótájékoztatón jelezte, hogy további reformokat várnak a görög fél részéről az új hitelek gyors folyósításának érdekében, és az egyeztetéseken jelenleg erről folyik az eszmecsere.

Egy névtelenül nyilatkozó görög pénzügyminisztériumi tisztségviselő közölte, hogy költségvetési, munkaügyi és a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos kérdések kerülnek napirendre kedden. Ugyanakkor nem erősítette meg, hogy a hitelezők további intézkedéseket kértek a görög kormánytól a tárgyalások megkezdéséhez előfeltételül szabott, a görög parlamentben már elfogadott reformokon túlmenően.