Itt megmutatják, hogyan készítsen fűből, fából orvosságot

A zánkai gyógynövényvölgyben csaknem hétezer négyzetméternyi területen több száz gyógynövénnyel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Nemcsak gyönyörködhetnek bennük, hanem tanulhatnak is róluk: többek között a növények felismerését, feldolgozását, és azt is, hogy melyik mire lehet jó.

Az európai trendek azt mutatják, hogy az elmúlt tíz évben megháromszorozódott a gyógynövények felhasználása. A zánkai gyógynövényvölgy üzemeltetője az M1 - Kék bolygó című műsorában úgy vélte: a vissza a természethez jelszó térnyerése hajtja ezt az igényt.

Nagyon keresettek a feldolgozott gyógynövények. Teákat, különféle gyógyhatású krémeket és illóolajokat is készítenek belőlük. Akik nem szeretnének súlyos összegeket a bioboltokban hagyni, a zánkai gyógynövényvölgyben megtanulhatják, hogyan dolgozzák fel ezeket otthon.

A gyógynövényközpont oktatója elmondta, a szárított leveleket kézzel, valamint egy szecskázó géppel aprítják össze. Szavai szerint a legtöbb gyógynövényt hűvös, árnyékos helyen érdemes szárítani és fontos, hogy a levegő járjon. Ha napfényre teszik őket - főleg a zöld növényi részeket - akkor az UV-sugárzás hatására megbarnulnak vagy megfeketedhetnek.

A zánkai gyógynövényvölgy, ami oktató- és látogatóközpont is egyben, a Takács család álmaként valósult meg néhány hónapja, amikor kitárta kapuit a vendégek előtt. Takács Ferenc jól ismer minden Balaton-felvidéki növényt, évekig gyógynövénytúrákat vezetett ezen a vidéken. Így jött a kert ötlete is. Bár a fiatalokat megszégyenítő kitartással kertészkedik nap, mint nap, elérkezettnek látta az időt arra, hogy átadja a stafétabotot fiának, Tamásnak.

Takács Tamás szavai szerint, régóta foglalkoznak gyógynövény-ismereti túrák és tanfolyamok szervezésével, és látták az egyre növekvő igényt a gyakorlati megközelítésű helyszín kialakítására.

A Takács család a gyógynövények mellett biozöldségeket és -gyümölcsöket is termeszt. Az öntözésre környezetbarát megoldást találtak. A spirálágyások mellett napraforgó napelemet használnak, amivel a fúrt kútban lévő búvárszivattyút hajtják meg. A szivattyú a terület legmagasabb pontja alatt elhelyezett tíz köbméteres víztárolót tölti meg vízzel.

A gyógynövények jótékony hatásai évezredek óta ismertek. Éppen ez az, amiért a természetes gyógymódok hívei a gyógyulás kulcsaként tekintenek rájuk. A zánkai gyógynövénykertben viszont pusztán a látvány is különleges.