Rétvári: A gyermeket nevelőket segíti az új közétkeztetési rendszer

Nem csupán a nehéz anyagi körülmények között élő családokat, hanem általában a gyermeket nevelőket segíti az ősztől életbe lépő új közétkeztetési rendszer - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden az M1 aktuális csatorna déli híradójában.

Kiemelte: mostantól az, aki gyermeket vállal, már nemcsak a családi típusú adózási rendszerre, nemcsak a gyesre, a gyedre, a kibővített óvodai férőhelyekre és az ingyenes tankönyvellátásra számíthat, hanem az ingyenes közétkeztetésre is.

Az államtitkár felidézte, szeptember 1-jétől azok a bölcsődés és óvodás gyerekek részesülnek ingyenes közétkeztetésben, akiknek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a havi nettó 89 ezer forintot. Ez a gyerekek 90%-ra terjed ki majd - fűzte hozzá.



Tájékoztatása szerint intézményi gyermekétkeztetésre idén 58 milliárd forintot fordít a kormányzat. A szociális nyári gyermekétkeztetés támogatása pedig 25 százalékkal, 3 milliárd forintra emelkedett. Az intézményi gyermekétkeztetés könnyítése szeptembertől 3,5 milliárd, 2016-ban 11,4 milliárd forint megtakarítást jelent az érintett családoknak - az óvodás, a bölcsődés szülők majdnem kétharmadának - a jelenlegi helyzethez képest. 2016-tól a gyermekétkeztetésre fordított összeg már 71,7 milliárd forint lesz, ami majdnem 24 százalékos emelkedés a 2015-ös előirányzathoz képest. Ez az összeg tartalmazza a rászoruló gyermekek intézményen kívüli szünidei étkeztetésének támogatását is.