Kislányokat toborzott egy nő az Iszlám Államnak

A nőt kedden vették őrizetbe a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote szigetén.

A gyanú szerint kislányokat és kamasz lányokat toborzott a dzsihadista terrorszervezet, az Iszlám Állam (IÁ) számára egy spanyol nő, kedden vették őrizetbe a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote szigetén - közölte a spanyol belügyminisztérium.

A hatóságok szerint a nő közvetlen kapcsolatot tartott fenn a szervezet szíriai vezetésével, feladata a toborzáson túlmenően az volt, hogy megkönnyítse a beszervezett lányok eljutását az IÁ által ellenőrzött területekre.

A spanyol állampolgárságú nő idén már a 47. olyan személy, akit a terrorszervezettel való együttműködés miatt vettek őrizetbe a dél-európai országban. Legutóbb szombaton a rendőrök egy marokkói férfit állítottak elő Barcelonában, aki az internetes közösségi oldalakon terjesztette az IÁ propagandáját. A bíróság kedden döntött az előzetes letartóztatásáról. Mivel a közösségi oldalakon egyre több olyan bejegyzést találtak, amelyben említést tesznek Spanyolországra az Iszlám Államhoz kapcsolódóan, a belügyminisztérium továbbra is fenntartja a megemelt terrorvédelmi készültséget, amelyet a június 26-i, Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban elkövetett merényleteket követően módosított az eddig 3-as szintű, közepes kockázati besorolásból a 4-es, magas kockázatú fokozatra az ötpontos skálán.



Ez a többi között azt jelenti, hogy fokozott a rendőri jelenlét az utcákon, és megerősítették a nagy forgalmú, stratégiai fontosságú épületek védelmét, amelyek egy feltételezett támadás célpontjai lehetnek. Több rendőr látható például a vasútállomásokon, buszpályaudvarokon, repülőtereken.

A minisztérium szerint mindenesetre közvetlen terrorfenyegetés nincs a dél-európai országban.