A londoni merénylet áldozataira emlékezett Nagy-Britannia

Egyperces csenddel és évfordulós rendezvényekkel emlékeztek meg kedden Londonban és szerte Nagy-Britanniában a tíz évvel ezelőtti londoni öngyilkos merénylet áldozatairól.

A keddi tizedik évfordulón az áldozatok hozzátartozói és a merénylet sérültjei a királyi család tagjaival együtt emlékező istentiszteleten vettek részt a londoni Szent Pál székesegyházban. A ceremónián felolvasták az 52 halálos áldozat nevét, majd a jelenlévők - köztük David Cameron miniszterelnök, Boris Johnson, London polgármestere és András yorki herceg, II. Erzsébet királynő fia, aki az uralkodót képviselte - egyperces csenddel adóztak a halottak emlékének.


A robbantássorozatot 2005. július 7-én négy brit állampolgárságú muszlim merénylő követte el. Az öngyilkos terroristák három metrószerelvényt és egy városi buszt robbantottak fel, saját magukon kívül 52 utast megölve. A súlyos sérültek száma meghaladta a hétszázat. Ez volt az 1988 karácsonya előtt Skócia légterében elkövetett repülőgéprobbantás óta a legvéresebb nagy-britanniai terrorcselekmény.

Ugyanebben az időben országszerte egy percre leálltak a tömegközlekedési járművek is. Cameron és Johnson nem sokkal korábban megkoszorúzta a londoni Hyde Parkban 2009-ben emelt emlékművet.

A műalkotás 52 rozsdamentes acéloszlopból áll. A 3,5 méter magas szürke oszlopokat úgy helyezték el, hogy egy-egy csoportban annyi oszlop álljon, ahányan az egyes helyszíneken életüket veszítették. A legsúlyosabb pusztítás helyét, a King's Cross pályaudvar alatti metróalagutat például 26, egymás közelében emelkedő oszlop jelképezi, itt ugyanis ennyi utast ölt meg az öngyilkos merénylő pokolgépe.

A négy terrorista a merénylet napjának reggelén a King's Cross állomásra érkezett vonattal a Londontól északra fekvő Luton kisvárosból. Innen hárman három különböző metróvonal felé vették útjukat, és hamarosan - csaknem egyszerre - felrobbantották a hátizsákjukba rejtett pokolgépet.

Negyedik társuk is egy metrószerelvényt akart felrobbantani, de az első három detonáció után a hatóságok azonnal lezárták a teljes, 400 kilométeres londoni metróhálózatot - ilyesmire a II. világháború óta nem volt példa a brit fővárosban -, így a negyedik merénylő a 30-as buszra szállt fel, és ott hozta működésbe a pokolgépet.

(MTI/EPA/Andy Rain)



A keddi évfordulós megemlékezéseket példátlan biztonsági intézkedések közepette rendezték meg, különös tekintettel a néhány napja Tunéziában elkövetett merényletre, amelynek 38 áldozata közül 30 brit állampolgár volt.

Andrew Parker, a brit elhárítás (MI5) vezérigazgatója a szolgálat honlapján szerdán közzétett állásfoglalásában kiemelte: az MI5 tudatában van annak, hogy nem tud minden terrortámadási tervet meghiúsítani. Parker szerint a tíz évvel ezelőtti merényletet sem lehetett megakadályozni.

Az MI5 vezetője szerint a brit lakosság "elenyészően csekély" hányada az, amely "valamilyen nyakatekert megfontolásból saját hazáját nevezi ki ellenségének", de ez a csoport súlyos biztonsági fenyegetést jelent.



Nagy-Britanniában tavaly augusztus óta a második legmagasabb fokú terrorellenes készültség van érvényben. A jelenlegi készültségi szint a hivatalos meghatározás szerint "súlyos" terrorfenyegetést jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint Nagy-Britanniát "nagy valószínűséggel" terrortámadás éri.