Jól mutat a magyar lovas íjász a kínai képernyőn

Kassai Lajos lovas íjász is szerepel egy most készülő kínai televíziós sorozatban, amelyhez olyan embereket kerestek, akik "kihívják a lehetetlent". A magyar lovas íjászat sportág megteremtője, aki eddig öt világrekordot állított be, pekingi stúdiófelvétele előtt adott interjút az MTI-nek.

Kassai Lajos lovas íjász is szerepel egy most készülő kínai televíziós sorozatban, amelyhez olyan embereket kerestek, akik "kihívják a lehetetlent". A magyar lovas íjászat sportág megteremtője, aki eddig öt világrekordot állított be, pekingi stúdiófelvétele előtt adott interjút az MTI-nek.

"Számomra valahogy sorsszerűvé vált Kína. Amióta öt éve egy kínai barátommal bejártuk az ország nagy részét, azt veszem észre, hogy a repülőn ülök, és az Kínában száll le" - árulta el Kassai Lajos, aki a felvételre várva hétfőre virradóra egy teremben szaporán előhúzott íjvesszőivel a céltábláját sorozta vagy sárga korongokat "szedett le", amelyeket Olter Wanda reptetett.

Kassai Lajos íjászvilágbajnok 2013-ban

Mint ahogy a Kínai Központi Televízió (CCTV) munkatársai elmondták, a magyar lovas íjászra kínai "forrásokból" bukkantak, és azok után döntöttek a meghívásáról, hogy meggyőződtek tudásáról és arról, "milyen jól mutat a képernyőn". A sorozat a tervek szerint 11 epizódból áll, a legnézettebb, 1-es csatornán, vasárnaponként, fő műsoridőben sugározzák majd másfél órában. Egy-egy részben 6-7 szereplő lép majd fel.

A külső és a stúdiófelvételek folyamatosan zajlanak, és bár a részletekről sokat nem akartak elárulni, annyit elmondtak, hogy a számos kínai meghívott mellett lesz amerikai, orosz, kenyai, olasz és mongol résztvevő is.

"A show komoly lehetőség arra, hogy kínaiak százmillióihoz eljusson, egyáltalán létezik lovas íjászat, amelyet a világ sok részén magyar sportként emlegetnek" - jegyezte meg Kassai Lajos. Mint mondta, Magyarországon 1990 környékén kezdett vele foglalkozni, majd két év múlva európai "hadjáratokra" indult, lovas rendezvényeken vett részt, eljutott Amerikába, Kanadába és a Közel-Keletre is. Edzőtáborokat tart a világ minden részén.

Kassai Lajos íjász-világbajnok 2002-ben. MTI Fotó


A szakember hangsúlyozta: büszke arra, hogy a lovas íjászat bekerült az egyetemi tananyagba és a lovas szakágak közé, továbbá tavaly a hungarikumok gyűjteményébe is. "A magyarok és a keleti népek elsősorban a hagyományaikat keresik és találják meg benne, van, aki a sportot szereti meg, mások a ló, a lovaglás miatt vonzódnak hozzá" - fejtegette.

Híveinek tábora egyre szélesebb Kínában is, a Kassai név a külső forgatási helyszínen sem volt ismeretlen. Az Ezer sziget tavánál, Csöcsiang tartományban tanítványai várták, és "mutatványát" is az egyiküktől kölcsönkapott lovon hajtotta végre: 14 korongot lőtt le vágtató ló hátáról 21 másodperc alatt. Az adott körülmények között ezzel meg is volt elégedve, hiszen a Budapest Arénában 20 másodperc alatt teljesítette ugyanezt.

Kassai Lajos íjász-világbajnok 2013-ben

Kassai Lajos, aki eddig minden lovasíjász-versenyt megnyert, épp itt, az Ezer szigeten szeretné létrehozni a sportág ázsiai központját, egy tehetős kínai partnere támogatja benne. "Komoly beruházás készül, lovakban, pályában egyaránt, amihez a szakmai muníciót a Kassai-iskola adja. Jövőre vendégül látják a kínai partnereket, nyílt napot tartanak, vizsgákat mutatnak be nekik" - számolt be Kassai Lajos a tervekről.

"Csak már ezen az éjszakán legyünk túl" - jegyezte meg hétfőre virradóra az 55 éves Kassai Lajos, akinek nagyjából hajnali egy órakor kezdődött a stúdiófelvétele "teljes harci díszben". Ennek során később sok szó esett Magyarországról, a magyar kultúráról és arról, mennyire fontos egy nemzetnek hagyományai megőrzése. Az interjúban arra biztatta kínai nézőközönségét, a kísértések ellenére ők se fordítsanak hátat a kultúrájuknak.