Egyes baktériumok most vannak elemükben

Az élelmiszerek megfelelő tárolására is figyelni kell a nagy melegben, hiszen vannak baktériumok, amelyek kifejezetten a meleget szeretik - figyelmeztetett Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) főigazgató-helyettese hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Páldy Anna arra intett, nagy veszély kánikulában például a szalmonellafertőzés, ezért ilyenkor kerülni kell a tejes, krémes ételeket, süteményeket, az elkészült ennivalót pedig minél gyorsabban hűteni kell. Elmondta: a nagy melegben veszélyforrás a magas hőmérséklet mellett az erős UV-sugárzás és a magas ózonkoncentráció is. Utóbbi a közlekedés légszennyezése folytán, napfény hatására alakul ki, és izgatja a nyálkahártyát, illetve a légutakat.



Azt tanácsolta, az emberek igyanak sok folyadékot, figyeljenek a sópótlásra, a strandolók húzódjanak árnyékba a déli órákban, aki pedig teheti, maradjon inkább otthon, tartózkodjon elsötétített, hűvös térben.

Páldy Anna beszélt arról is, hogy bár hasonló hőhullámok voltak korábban más országokban is - például 2003-ban Franciaországban, 2010-ben Oroszországban, és még a skandináv országokat is elérték -, ezek mégsem normális jelenségek. Felidézte, Magyarországon 2007-ben volt az első ilyen hőhullám, amely tíz napig tartott, ebből öt napig 30 fok fölött volt az átlaghőmérséklet.