Ezekkel a diákmunkákkal lehet nagyon jól keresni - körkép

Akad olyan promóterünk, aki havonta nettó 130.000-140.000 forintot visz haza, de egy szakmai program keretei között volt már példa arra is, hogy egy diákunk nettó 320.000 forinttal lett gazdagabb egy hónapban

Barista, szakács, pohárszedő, éttermi dolgozó, felszolgáló, címkéző, árufeltöltő, marketinges, informatikus… - szinte mindegyik szektorban kínálnak munkalehetőséget diákoknak a diákszövetkezetek. A kínálat és a kereslet is meglehetősen gazdag a nyári időszakban, az órabérek pedig sokszor igen kecsegtetőek: volt már rá példa, hogy egy szakmai program keretein belül több mint 300 ezer forintot vitt haza a dolgozó diák. Körkép.

Sok tanuló a nyári időszakon túl rendszeresen is végez munkát, hiszen egész évben sokféle munka lehetőségét kínálják a jelentkező diákoknak az iskolaszövetkezetek, melyeket a tanulók iskolai elfoglaltságaikkal rugalmasan összeegyeztetve könnyen végezhetnek. Maga a diákmunka persze nem szezonális elfoglaltság, hiszen bármely évszakban vállalhatnak munkát a diákok, nyáron azonban meghatványozódik a lehetőségek száma, minthogy fesztiválokon, rendezvényeken, strandokon is dolgozhatnak a fiatalok.


Egy idei törvény nyomán a tanulmányaikat szüneteltető tanulók, hallgatók is kedvező feltételek mellett vállalhatnak munkát az iskolaszövetkezetek közvetítésével. Ráadásul 2015. június 20-ától az ún. passzív jogviszonnyal rendelkező 25 év alatti diákok a nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanuló, hallgató tagokkal azonos feltételek mellett végezhetnek munkát az iskolaszövetkezetben.

Tudományos kísérlet, szimulációs játékok

A legnépszerűbb munkák közé tartozik az irodai adminisztráció, az animátor, a médiafigyelés, a kiadványszerkesztés és a különféle szabadtéri munkák. A diákok a munkahelytől való távolság, a rugalmas időbeosztás, a munkahely reputációja és a megkereshető jövedelem alapján választanak – mondta el a hirado.hu-nak Lator Hajnalka, a Márton Áron Szolgáltatói Iskolaszövetkezet (MADS) humánerőforrás-menedzsere.

Népszerű még a tudományos kísérletben való részvétel is: itt a hallgatóknak különböző teszteket kell kitölteniük, feladatokat megoldaniuk, illetve szimulációs játékokban kell részt venniük. Kérés esetén utóbb a teljesítményükről visszajelzést kaphatnak. Ez a munka még olyan diákok körében is közkedvelt, akik „egyébként” nem szeretnének dolgozni. Egész évben, nyáron is túljelentkezés van a magas hozzáadott értéket megkívánó munkakörökre.

Lator Hajnalka elmondta azt is, hogy náluk a telefonos munkák kevésbé népszerűek, ezen belül az értékesítői pozíciók betöltése okozza a legnagyobb gondot. Ez a munkakör viszonylag monoton és sokszor elutasítóak a hívottak, ezért a fiatalabb korosztály körében nem igazán közkedvelt, pedig a partnereik részéről óriási az igény.

A MADS Iskolaszövetkezetnél az informatikusok keresnek a legjobban. Jelenleg is akad például olyan nyitott pozíció (tesztelő), ahol a bruttó órabér 2200 forint. A legjobban kereső informatikus gyakornok órabére jelenleg bruttó 4000 forint.

Bor Katalin, a Mind-Diák Szövetkezet cégvezetője szintén az informatikusmunkákat emelte ki a jól fizető munkák kategóriájában, de hozzátette, ezek nem jellegzetesen nyári munkák, egész évben van rájuk igény.

Diákmunka-táblázatMunka pénzért és hetijegyért

A fesztiváli, hoszteszi és vendéglátói munkák nyáron kiemelt figyelmet kapnak a diákok részéről. Ezek általában magasabb bérezésű alkalmi munkák, amelyeket kiválóan össze tudnak egyeztetni a szórakozással, nyári programjaikkal. A fesztiválmunkák esetében komoly előny, hogy a legtöbb esetben a diákok a bérükön kívül napijegyet/hetibérletet, valamint a munkavégzés helyszínén szálláslehetőséget is kapnak az őket alkalmazó cégtől, vagyis a munka egy helyen párosulhat a kikapcsolódással – magyarázta Baksay-Szabó Ádám, az Y Generáció Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja.
A Nemzetgazdasági Minisztérium idén is meghirdette a Nyári diákmunka programot 1,5 milliárd forintos támogatási összeggel, amelynek keretében a 16-25 év közötti diákok juthatnak munkalehetőséghez a helyi önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél. A programban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik a támogatás kezdő időpontjában (július 1-jén) már betöltötték a 16. életévüket, befejezésekor (augusztus 31-én) pedig még nem múltak el 25 évesek. Két éve 16 ezer, tavaly közel 25 ezer fiatal szerzett munkatapasztalatot a két hónapos program keretében. Az Esztergomi Híradó információi szerint például a nyári diákmunkára egyes településeken július 1-jéig már többen jelentkeztek, mint ahány hely van.

„Olyan pozícióval ritkán találkozunk, amely nehezen kel el, főleg a nyári időszakban. Olyasmi előfordulhat, hogy az átlagoshoz képest némileg hosszabb a kiválasztási folyamat, ennek azonban a fő oka egy-egy megrendelő cég speciális elvárása lehet (például idegen nyelvi kompetenciák). Az Y Generáció Iskolaszövetkezetnél nincsenek minimálbéres munkák, de egy-egy pozíció népszerűségét befolyásolhatja a kínált összeg nagysága” – mondta el Baksay-Szabó Ádám. A cégnél a diákok átlagosan nettó 650-700 forintos órabérért dolgoznak.

Még a 300 ezer is összejöhet

Amelyik munka esetében szakmai felkészültség vagy idegennyelv-ismeret szerepel az elvárások között, ez a kínált fizetésen is tükröződik. „Kimagasló béres munkáink akár nettó 1500-2000 forintos vagy e fölötti órabérig is emelkedhetnek. Akad olyan promoterünk, aki havonta nettó 130-140 ezer forintot visz haza, és egy szakmai program keretei között volt már példa arra is, hogy egy diákunk nettó 320 ezer forinttal lett gazdagabb egy hónapban” – mondta.

Van különbség a főváros és a nagyvárosok között

Lator Hajnalka felhívta rá a figyelmet, hogy vidéken alapból általában bruttó 604 Ft az órabér, míg Budapesten 650 és 750 forint között mozog.

Baksay-Szabó Ádám úgy látja, sokszor a viszonyulásban van gond. "Vidéki diákjaink érezhetően jobban megbecsülik a kínált lehetőséget, és nagyobb lelkesedéssel vágnak neki az újabb és újabb kihívásoknak” - mondja.

Diákmunka táblázatVége a vasárnapi munkának

A bolti kisegítő, pénztáros és árufeltöltő munkakörben csökkent a munkaerőigény a vasárnapi zárva tartás miatt. „Vannak olyan megrendelőink, akik a zárva tartásra hivatkozva már nem is foglalkoztatnak diákokat” – mondta el Lator Hajnalka.

Baksay Szabó Ádám szintén úgy tapasztalta, hogy iskolaidőszakban komoly hátrány ez az intézkedés, mert a nappali tagozatos diákok többsége hétvégente tudott kizárólag munkát vállalni. Jelenleg hétköznap, tanórák után délutáni vagy éjszakai munkával pótolják a hétvégéről kieső lehetőségeket. Nyaranta ilyenfajta pótlás nem jár nehézséggel hétközben sem.

(MTI-fotó: Balázs Attila)



Karrier is lehet belőle

Lator Hajnalka szerint a megrendelőik többsége hosszú távra tervez a diákokkal. Azok a diákok, akik átlagban hetente 20 órát töltenek a munkahelyen, elsajátítják a cég kultúráját, megismerik a folyamatokat, és így zökkenőmentesen be tudnak illeszkedni az adott cég struktúrájába teljes állású munkavállalóként az iskola befejezése után – magyarázta.

Baksay-Szabó Ádám úgy látja, gyakori példa, hogy a megbízható diákokat tanulmányaik után is foglalkoztatják a cégek, melyeknél korábban sikeresen elhelyezkedtek. „Sok diáknak kimondottan ez a célja a szakmai programokkal, melyekre közvetítjük őket: gyakornoki pozícióból a csapat teljes értékű, fix tagjává válni felnőtt munkavállalóként. A diákok mellett a cégeknek is megéri, hiszen érdekük, hogy hosszú távon alkalmazható munkaerőt képezzenek ki saját maguknak. A vállalatoknak ez esetben nem szükséges újabb és újabb munkaerőt keresniük a piacról” – vázolta az ügyvezető.

Egy régi sztereotípiát eloszlatva kifejtette: „Az, hogy a diákmunka egyelő a nyári munka fogalmával, nem helytálló, ugyanis egész évben nagyszerű munkalehetőségeket kínálunk a jelentkező diákoknak, melyeket iskolai elfoglaltságaikkal rugalmasan összeegyeztetve könnyen végezhetnek akár a tanulmányaik mellett is.”