Ecuadorba érkezett Ferenc pápa

Ecuador mellett Bolívia és Paraguay lesznek az állomásai Ferenc pápa kilencedik külföldi apostoli útjának, egyben az első nagyobb dél-amerikai látogatásának.

A katolikus egyházfő 13 órás repülőutat követően, helyi idő szerint vasárnap érkezett meg az ecuadori fővárosba, Quitóba, ahol Rafael Correa államfő fogadta a repülőtéren. A Vatikán quitói nagykövetségére vezető útja mentén ezrek sorakoztak fel, hogy üdvözöljék.

Fotó: EPA/ROBERT PUGLLA



Látogatása keretében az első misét hétfőn, az ecuadori Guayaquilban, az Isteni Irgalmasságnak szentelt kegyhelyen mutatja be az egyházfő. A keddi, quitói pápai misére mintegy kétmillió hívőt várnak. Ecuador mellett Bolívia és Paraguay lesznek az állomásai Ferenc pápa kilencedik külföldi apostoli útjának, egyben az első nagyobb dél-amerikai látogatásának, amelyet egyházfőként tesz Buenos Aires egykori érseke. A július 13-ig tartó és programokban bővelkedő látogatás lesz Ferenc pápa eddigi leghosszabb külföldi látogatása. A nyolcnapos út alatt tervezett huszonkét pápai beszéd témái között szerepel majd a szegényekkel való szolidaritás, a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem, valamint legutóbbi pápai enciklikájának témája, a környezetvédelem is.



Látogatásának előestéjén közzétett videoüzenetében Ferenc pápa azt mondta, az öröm és a remény üzenetét akarja elhozni mindenkinek, de különösen a leginkább nélkülözőknek, az időseknek, a betegeknek, a börtönbüntetésüket töltőknek, a szegényeknek és mindazoknak, "akik az egyszer használatos javak kultúrájának szenvedő áldozatai". Ez az argentin pápa második látogatása a dél-amerikai kontinensre: pápává választása után, 2013 nyarán a Rio de Janeiróban rendezett Ifjúsági Világtalálkozón járt, de a brazíliai út még elődje, XVI. Benedek programjának a része volt.