Az ózonterhelés miatt sem javasolt a szabadban tartózkodni

Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint a levegő magas ózontartalma miatt tizenhét település (Budapest, Százhalombatta, Sopron, Mosonmagyaróvár, Szentgotthárd, Győr, Esztergom Tatabánya, Veszprém, Hernádszurdok, Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Oszlár, Salgótarján, Eger, Szolnok) kapott kifogásolt minősítést.

Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy az érzékeny, beteg és idős emberek, gyerekek, kismamák a déli, délutáni órákban minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, tartózkodjanak az aktív testmozgástól, inkább a kora reggeli és késő esti órákban menjenek ki a levegőre. Egészséges emberek is kerüljék a szabadban végzett nehéz fizikai munkát, aktív testmozgást - tették hozzá.



A meteorológiai előrejelzés, valamint a legfrissebb légszennyezettségi adatok alapján hétfő délután is a határértéket meghaladó ózonszennyezettség várható az ország nagy részén - hangsúlyozta az ÁNTSZ.

A tartós kánikula miatt az országos tiszti főorvos szerda éjfélig a legmagasabb fokozatú hőségriadót rendelte el. Ez akkor lép életbe, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.