A fajmentés az állatkertek egyik fő feladata

Több, mint állatkert. Vadlovak, tarvarjak és a mór gazellák is a nemzetközi fajmentési programnak köszönhetően maradtak máig fenn.

Manapság már az állatok megmentése az állatkertek egyik fő feladata. Napjainkban a dinoszauruszok kihalásához hasonló tömeges fajpusztulás zajlik le. Csakhogy ennek nem a természet az oka – mondja Hanga Zoltán, a fővárosi állatkert szóvivője az M1 Kék bolygó című műsorában.

Magyarázata szerint főképp az emberiség felelős azért, hogy ma ennyi faj van veszélyeztetett állapotban. „Az ember tulajdonképpen a természet erőforrásait a saját maga számára akarja kihasználni, és a bolygó biológiai produkcióit magának akarja lefoglalni” - tette hozzá.

Emiatt egyre kevesebb táplálékforrás és hely marad a vadon élő állatoknak. Magyarországon is számos állatfaj küzd a túlélésért a megváltozott környezetben.

Vannak olyan fajaink, amelyek nagyon nehezen vagy egyáltalán nem képesek alkalmazkodni új körülményekhez, és nagyon súlyosan csökken az állományuk, ilyen például a fogoly vagy a fürj, amelynek állománya erőteljesen zsugorodik - magyarázta Heltai Miklós, a Szent István Egyetem docense.

Ma már az állatkertek nemzetközi tenyészprogram keretében szaporítják a veszélyeztetett fajokat, köztük a gorillát és a tigriseket is. Sőt már évtizedek óta nemzetközi törzskönyvet is vezetnek az állatok szaporításának összehangolására. Néhány éve az orrszarvúak esetében óriási eredményt ért el a fővárosi állatkert.

Hanga Zoltán szavai szerint a világon az első és a második olyan orrszarvú, amely mesterséges termékenyítés eredményeként jött a világra, Budapesten született egy nemzetközi kutatócsoport munkája jóvoltából.

Fajmentési programnak köszönheti fennmaradását a tarvarjú is, amely csak nevében az. Az íbiszfélékhez tartozó, félig kopasz madár állítólag Magyarországon is honos volt a középkorban. A budapesti állatkertben szaporított fiókák ma már boldogan élnek a Közel-Keleten és Északnyugat-Afrikában.

A fajok visszatelepítése komoly nemzetközi együttműködés eredménye, összetett folyamat. Erre jó példa a vadló, amelynek megmentésében ugyancsak magyarok segédkeztek. A fajmentő program részeként 1997 óta a Hortobágyi Nemzeti Parkban ma már több mint 300 vadló él, ezáltal Magyarország rendelkezik a világon a legnagyobb, rezervátumban élő vadló-populációval - a mongol pusztákon kívül.

A jövőre 150 éves budapesti állatkertben 900 faj 10 ezer egyedével találkozhatnak a látogatók. A gyerekeknek gyakran ez az első meghatározó élményük az állatokról.