Hétfőtől ismét működik a Nyugati pályaudvar

Vége a kéthetes kényszerszünetnek, a munkálatok során többek között eltávolították a graffitiket, a műszaki berendezéseket is felújították. Holnap hajnaltól minden vonat az eredeti menetrend szerint jár.

Munkagépektől volt hangos az elmúlt két hétben a Nyugati pályaudvar. Budapest egyik legforgalmasabb állomásán csaknem kétszázan dolgoztak, hogy a legszükségesebb felújítási és karbantartási munkákat elvégezzék. A pályaudvart emiatt ideiglenesen bezárták. Ez idő alatt ellenőrizték a biztosítóberendezéseket, felújították a felsővezetékeket és több váltót is kicseréltek. Emellett pótolták a hiányzó üvegeket, eltávolították a graffitiket és az útburkolatot is kijavították. Ilyen összetett felújítás évtizedek óta nem volt a pályaudvaron.

A Nyugati pályaudvar naponta átlagosan négyszáz járatot fogad és csaknem hetvenezren is megfordulnak itt. Hétfőtől újra menetrendszerint közlekednek majd a vonatok.

"Július hatodikától, üzemkezdettől ismét a Nyugatiba érkeznek és onnan indulnak azok a vonatok, amelyek az ideiglenes bezárás előtt onnan közlekedtek. Ismét egyszerűbbé válik a a közlekedés, az eredeti menetrend lép érvénybe" - tájékoztatott Lőcsei Virág, a MÁV Zrt. sajtófőnöke.



A pályaudvar jelentős részét megnyitják tehát az utazóközönség előtt, ugyanakkor a Westend felőli oldalon még terelésre kell számítani: a MÁV tájékoztatása szerint az aluljáróból felvezető mozgólépcsőknél található várócsarnok Nyugati tér és Westend felé nyíló kapui zárva lesznek július 11-ig, mert ott még tart az álmennyezet javítása. Az utasforgalmat a Westend felől a tűzoltó bejárati kapun biztosítják.

A most elvégzett munkálatok csaknem háromszáz millió forintba kerültek. A tervek között szerepel, hogy a következő években - uniós forrásból - a Nyugatit teljesen felújítanák.