Börtönnel járhat a jól fizető fuvar

Óvatosságra intik a taxisszervezetek és a rendőrök a magyar taxisokat, hogy ne vigyenek külföldre migránsokat, mert könnyen eljárás indulhat ellenük embercsempészet miatt. Több száz eurót, vagyis több tízezer forintot ajánlanak az illegális bevándorlók egy bécsi vagy müncheni fuvarért, de könnyen az osztrák vagy német rendőrségen érhet véget az út. A bevándorlók áradata a hőségben is folytatódik: csütörtökön és pénteken több mint 1500 határsértőt fogtak el a rendőrök.

Továbbra is kritikus méreteket ölt az országba áramló illegális bevándorlók száma. Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint csak az elmúlt héten közel 7500 határsértőt fogtak el a rendőrök. A legtöbben továbbra is a déli határon keresztül érkeznek Magyarországra.

Az illegális migránsok közül sokan megjelentek már Budapesten is. Az M1 aktuállis csatorna stábjai több felvételt is készítettek róluk az elmúlt hetekben.

A bevándorlók végcélja azonban nem a magyar főváros. A legtöbben tovább utaznak Nyugat-Európa felé, sokan taxival kísérlik meg átlépni az országhatárt. A taxisofőrök elmondása szerint mindennapossá vált, hogy leszólítják őket a migránsok.

Az Országos Taxis Szövetség a rendőrséggel közösen azonban óva inti a taxisokat attól, hogy elvállalják ezeket a fuvarokat, mert amennyiben érvényes okmányok nélküli utasokat szállítanak egy másik országba, az idegenrendészeti törvény alapján embercsempésznek minősíthetik őket.

"A kollégáim nem hatósági személyek, tehát nem követelhetik, maximum csak kérhetik az útiokmányokat. Ha valaki megtagadja ezek bemutatását, akkor feltételezhető, hogy valószínűleg engedély nélkül szeretné átlépni a határt. Ha egy taxisofőr ennek ellenére elvállalja a fuvart, akkor számolnia kell azzal, hogy embercsempészetet követ el" - nyilatkozta az M1 Híradójának Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke.



A parlament a migrációs problémák - részbeni - megoldása érdekében rendkívüli ülésen tárgyalja hétfőn azt a törvényjavaslatot, amely lerövidítené a menekültügyi eljárásokat. A belügyminiszter javaslata rendezné a déli határra tervezett kerítés mentén lévő ingatlantulajdonosok kártalanítását is.