További merényletek várhatóak Egyiptomban is

Nem zárható ki, hogy Egyiptomban is sor kerül, akár a turisták által látogatott helyeken is további iszlamista merényletekre - vélekedett Rostoványi Zsolt iszlám szakértő az M1 aktuális csatorna műsorában.

A szakember, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár nemrég hírszerzési információkra hivatkozva arra figyelmeztetett, további terrorista merényletek várhatók nemcsak Tunéziában, hanem Egyiptomban is.



Rostoványi Zsolt elmondta: az Iszlám Államnak az a célja, hogy gyengítse a hagyományos államokat a Közel-Keleten, és a turisták elriasztásával komoly károkat okozzon az országoknak. A térségben a nagyhatalmak által meghúzott határok mentén ugyanis mesterséges államok alakultak ki, és ezek felbomlása zajlik most - magyarázta a helyzetet a szakember.

Az Iszlám Állam ezt a folyamatot gerjesztve, kihasználva saját állam, közigazgatás és közszolgáltatások kialakításán, megerősítésén dolgozik. Ebben a helyzetben számolni kell azzal is, hogy hosszú távon fennmarad a szervezet - mondta.