Óriási siker az újranyitott tanyabusz-pályázat, megmelték a keretet

A tanyabusz-pályázaton 2600 pályázó nyert, kiértesítésüket megkezdték, a kifizetési kérelmeket a nyertesek október 30-ig nyújthatják be – jelentette be szerdán a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Kis Miklós Zsolt az M1 péntek esti műsorában is megszólalt.

A Ma estében korábban Jakab István Magosz-elnök azt sürgette, adott esetben a gazdák vásárolhassák meg az állami földeket, amire az államtitkár úgy reagált, a szaktárca minden olyan szakmai felvetést, amely ilyen súlyú érdekképviselettől érkezik, megvizsgál, ez a javaslat ráadásul a következő 5-10 évre meghatározhatja a magyar agrárium sorsát. A kormány egyébként már eddig is értékesített 3 hektárnál kisebb állami földeket, és az ennél nagyobbak értékesítéséhez is megvan a törvényi háttér, kérdés, megszületik-e a vonatkozó döntés - emlékeztetett.

A tanyabusz-pályázatról szólva Kis Miklós Zsolt hangsúlyozta: a pályázat eredeti 15 milliárdos keretét a nagy igényre tekintettel 22 milliárd forintra emelte a Miniszterelnökség. Az áprilisban közzétett kiírás keretében terepjáró és kisbusz beszerzésére lehetett pályázni az 5 ezernél kevesebb lakosságszámú településeknek. Pályázhattak olyan települések is, amelyeknek a népsűrűsége négyzetkilométerenként nem több 100 főnél, valamint amelyek külterületén a település lakosságának több mint 2 százaléka él.


A tárca két célterületet határozott meg: az elsőben a falu- és tanyagondnoki szolgáltatás fejlesztésére pályázhattak járműre az önkormányzatok, míg a másodikban polgárőrök, egyházak, sportegyesületek és más helyi civil szervezetek igényelhettek támogatást. Egy településről legfeljebb három pályázatot lehetett elindítani, de a tipikus az egy pályázat volt. A sikeres pályázók közül 1600 önkormányzat, 400 polgárőr szervezet, 200 pedig egyház volt.

A támogatás a jármű teljes vételárát fedezi, terepjáróra 5 millió, buszokra - két méretkategóriában - 8 illetve 10 millió forint jár. Az államtitkár elmondta azt is, hogy a május 7-én indult pályázat az első kategóriában május 18-ig tartott, viszont a második kategóriában 3 óra elteltével fel kellett függeszteni a befogadást, a nagy igény miatt.