Okosvárossá lesz Kijev

Vitalij Klicsko, az egykori bokszbajnok, aki több éve politikusként, jelenleg az ukrán főváros polgármestereként dolgozik, okos várossá fejlesztené Kijevet.

Hasonló, intézményi transzparenciát biztosító megoldások futnak a világ 146 országában, olyan városokban, mint London, Barcelona, Bécs.

Ennek szellemében nyílttá, és mindenki számára elérhetővé tette az ukrán főváros gazdálkodását. Az internetes felületen bárki megnézheti, hogy az adott hónapokban mennyit, és mire költöttek a több mint kétmilliós Kijevben, az egyes kerületekben hogyan alakult a bevétel, a kiadás. Térképen az is nyomon követhető, hogy például honnan jöttek állampolgári bejelentések, vagy kijavítottak-e egy kátyút.

Kijev ezzel a város vezetésével szemben elvárható átláthatóságot, és a források elköltésének hatékonyságát kívánja növelni, a lakosok kényelemérzetének emelése mellett. A Nyílt Város Költségvetés nevű kezdeményezés tesztelése június elején indult el, az SAP technológiáján.

Kijev_egy_bejelentes

A polgármester a rendszer elindítása kapcsán többek közt hangsúlyozta, hogy sokan nem is veszik észre, milyen alapvető változás történik ezzel Kijevben. Mint mondta, egy olyan rendszert mutatnak be, amely a város összes lakosa számára elérhető, ellenőrizni lehet a folyamatokat, és növeli a szolgáltatások színvonalát, a kijeviek komfortérzetét. Kijev ezzel Ukrajna első okos városa lesz.