Ismét 5 százaléknál nagyobb mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Májusban 5,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene a naptárhatással kiigazított és 4,2 százalékkal a kiigazítatlan nyers adat szerint - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

2013 közepe óta folyamatosan növekedést mutat a kiskereskedelmi forgalom. A májusi forgalom 5,2 százalékos éves növekedése az ütem stabilizálódását jelzi az áprilisi 5,0 és a márciusi 5,1 százalék után.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,1 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,7 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.



Az év első öt hónapjában a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 6,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A öthavi forgalmat is az üzemanyag-értékesítés és a nem élelmiszerjellegű termékek kereslete táplálta. Az élelmiszerek forgalma 3,1 százalékkal bővült, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,6 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 8,7 százalékkal emelkedett az értékesítés.

A gazdaság teljesítménye teszi lehetővé a fogyasztás bővülését az NGM helyettes államtitkára szerint 

A gazdaság teljesítménye teszi lehetővé a lakossági fogyasztás bővülését - mondta Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornának a KSH kiskereskedelmi forgalmi adataira reagálva.

Balogh László felhívta a figyelmet arra, hogy 2006 óta nem volt ilyen magas a kiskereskedelmi forgalom növekedése, a különbség a korábbi időszakhoz képest, hogy akkor a lakosság az eladósodás révén tudott fogyasztani, most a gazdaság teljesítménye teszi lehetővé a fogyasztás bővülését.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy egyre több pénz marad a lakosságnál, a gazdaság jól teljesít, a foglalkoztatási mutatók javulnak, a reálbérek 4 százalék körüli növekedést mutatnak. A devizamentő csomagot is figyelembe véve, összességében mintegy 800 milliárd forintot juttatott vissza a kormány a lakosságnak, az év hátralévő részét is figyelembe véve ez 1000 milliárd forint lehet.

Az emberek a reálkereset növekedéséből adódó, illetve a visszajuttatott pénzt egyre inkább a fogyasztásra költik - mondta Balogh László. A helyettes államtitkár szerint a vasárnapi boltbezárások nem mutatnak visszaesést a kiskereskedelmi forgalomban. Az online pénztárgépek használatának nagy szerepe van abban, hogy a kiskereskedelem kifehéredik, és ez a tendencia a jövőben is folytatódik - jelentette ki.

A külkereskedelmi forgalom alakulásával kapcsolatban Balogh László kifejtette, hogy a gépjárműgyártás és a hozzákapcsolódó iparágak exportja mellett dinamikusan növekedett a gyógyszeripari termékek, a villamos gépek, a szolgáltatások kivitele. Szerinte az export bővülése annak is tudható, hogy a magyar exportáru szerkezete egészséges, az orosz embargó pedig - leszámítva a mezőgazdasági termékek szűk rétegét - nem érintette különösebben a magyar export teljesítményét összességében.

Az NGM közleménye szerint összességében az év hátralevő részében a kedvező exportfolyamatok fennmaradására számítanak, így a külkereskedelem 2015-ben is jelentős mértékben járulhat hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez. A pozitív várakozást a hazai, illetve a nemzetközi bizalmi indikátorok és rendelésállományi adatok egyaránt tükrözik.

A kiskereskedelmi forgalom stabil növekedésére számítanak az elemzők

A kiskereskedelmi forgalom stabil növekedésére számítanak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait az MTI-nek értékelő elemzők. Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint a kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme az év hátralévő részében is stabil marad, de akár 2016-ban is kitarthat a lendület, a munkaerőpiac robusztus változásai miatt.

Oszlay András, a Takarékbank osztályvezető elemzője írásos kommentárjában kifejtette: a banki elszámoltatás következtében a lakosságnál maradó többletjövedelem jelentős része megjelenik majd a kiskereskedelemben. Emellett továbbra is támogatja a kiskereskedelmi eladások stabil bővülését a 3,5-4 százalék körüli reálbér-növekedés, valamint a javuló munkaerő-piaci helyzet.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint a következő hónapokban továbbra is növekedni fog a kiskereskedelem, üteme azonban lassul  az év elejihez képest.

Áprilisban az import jobban nőtt az exportnál

Áprilisban a kivitel 8,8, a behozatal euróban számolt értéke 9,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, az exporttöbblet 497 millió euró volt, 16 millióval kevesebb a tavaly áprilisinál - jelentette a részletes adatok alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH június 8-án kiadott első becslése még 534 millió euró exporttöbbletről számolt be és hajszállal nagyobb, 8,9 százalékos exportnövekedést és kisebb, 9,3 százalékos importélénkülést jelzett.

Az év első négy hónapjában az export 8,0, az import 6,7 százalékkal nőtt, a kiviteli többlet 2,984 milliárd euró volt, 515 millióval nagyobb az egy évvel korábbinál.