Teszt: itt a bankkártya méretű olcsómobil

Tartósan gyötörtük a már Magyarországon is árusított, bankkártya méretű CM1-Aqua vízálló mobilt.

Ahogy a viccbeli parasztbácsi felsóhajtott az állatkertben a zsiráf előtt: ilyen állat márpedig nincs! A szingapúri Aplustec LLP Card Phone kártyatelefonja hasonló reakciót vált ki: egyfelől a dizájnjától a hangjáig minden a kínai piacok olcsó, ám nemigen működő holmijait idézi, másfelől viszont ez köszöni szépen, működik, ráadásul egyes funkciói kifejezetten hasznosak. Talán nem járunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk, három-négy célcsoportnak szinte nélkülözhetetlen, másoknak viszont tökéletesen érdektelen a mobil.

Ami a célcsoportokat illeti: hasznos lehet 10 év alatti gyerekeknek (ne legyen nekik a telefonban internet, semmi feleslegesség, csak érjék el a szüleiket), időseknek, demenciában szenvedőknek, valamint a minőségi okostelefonnal rendelkezőknek strandolásra, kirándulásra második készüléknek.



Hogyan áll össze ez az igazán vegyes felhasználói csoport?

A mobil beépített nyomkövetőjének segítségével akár 15 percenként informálódhatunk az idősebb, feledékenyebb családtag, vagy kisiskolás gyermek tartózkodási helyéről, és akár a kiránduláson eltévedt ismerős helyzete is lekérhető. Továbbá a készülék az elterjedt IPX7-es szabványnál jobb, IPX8-as vízállóságú, ami pedig a vízzel szembeni ellenállás legmagasabb foka. Az IPX8-as szabvány azt tanúsítja, hogy a készülék egy méternél mélyebb vízbe folyamatosan merítve is védett (a tengervizet nem állja). Jól jöhet tehát strandolóknak, vízi-sportolóknak és horgászoknak. (Kissé mulatságos, hogy színes karikákat adnak hozzá, melyekkel pörgetve a maradék vizet kirázhatjuk a telefonból…)

Kellemes ötlet, hogy Bluetoothon keresztül a telefon kapcsolódik a – mondjuk táska mélyére jól elcsomagolt – drága okostelefonunkra, így nincs szükség új SIM-kártyára sem, s a strandon úgy telefonálgathatunk, hogy nem kell aggódni víztől, portól. Kipróbáltuk, a mobil 4-5 méteres távolságból működteti az okostelefont, gyorsan és stabilan kapcsolódik rá.

CM1-Aqua

Képünkön billentyűzetre helyezve fotóztuk a CM1-Aqua-t, hogy lehessen viszonyítani a méreteit: majdnem olyan kicsi, mint egy bankkártya. És majdnem olcsó is, bár némileg erősnek tűnik a forgalmazó által elgondolt 25-30 ezer forintos ár.

Mókás, hogy első akkutöltés után csipogó, cincogó hangon, kínaiasan jelentkezik be – hamisítatlanul „ázsiacenteres” életérzést keltve. A 4 GB SD-kártyáján található kínai és angol nyelvű, amúgy jól áttekinthető kézikönyv az asztali számítógépen megnyitva azonnal nyomulna ki a webre (ki tudja, miért, ez már csak ilyen): biztos, ami biztos, tiltsuk le közlekedését a tűzfalon. A képen láthatóan egzotikusan másként helyezkednek el a mobilon a gombok is, de ez a furaság pár félrenyomás után gyorsan megszokható.

Biztos, hogy a készülékkel nem lehet villogni, de az is valószínű, hogy kisgyerekeknek, időseknek, valamint a vastagabb pénztárcával rendelkezőknek második készülékként jól jöhet.