Nem végzik ki a Korán-égetéssel megvádolt afgán nő négy gyilkosát

Nem végzik ki azt a négy férfit, akiket a Korán-égetéssel megvádolt, majd meggyilkolt afgán nő ügyében ítéltek halálra első fokon. A férfiak büntetését szabadságvesztésre enyhítették - közölte Abdul Nászir Muríd bíró csütörtökön.

A négy férfiból háromnak húsz év, míg egynek tíz év börtönbüntetést szabtak ki - közölte a szerda este zárt ajtók mögött kihirdetett ítéletről először tudósító afgán Tolo TV független hírcsatorna, hozzátéve, hogy a gyilkosság állítólagos felbujtóját, egy utcai árust felfüggesztették a bűnvádi eljárás alól.



Afganisztánban hatalmas port kavart, hogy márciusban férfiak egy csoportja meggyilkolt egy 27 éves, iszlám tanulmányokat folytató nőt. Azért ölték meg, mert azt állították róla, hogy elégette a Korán egyik példányát. A nőt Kabul központjában megverték, átgázoltak rajta autóval, testét megégették, majd pedig a folyóba vetették.

Később a kabuli rendőrkapitány közölte: a bizonyítékokat áttekintve arra a következtetésre jutott, hogy Farhunda ártatlan volt.

Az eset megosztotta a közvéleményt. Asraf Gáni afgán elnök közleményében elítélte a szörnyű tettet, az afganisztáni központi hatalommal hadilábon álló tálibok nemkülönben.

"Senkinek nem megengedett az önbíráskodás és az erőszak alkalmazása mások megbüntetése céljából" - volt olvasható Gáni közleményében. A dokumentum egyúttal azt is megjegyezte, hogy a kormány határozottan elítél minden olyan cselekedetet, amely a szent Korán és az iszlám értékek iránti tiszteletlenségről tanúskodik.

A tragédia kapcsán a kabuli Vazir Akbár Hán-mecset prédikátora azt hangoztatta, hogy a nőt megtámadó tömegnek joga volt  megvédeni a  muzulmán hitet. A kabuli rendőr-főkapitányság egyik - azóta elbocsátott - szóvivője is jogosnak vélte a lincselést mondván, hogy az áldozat szándékosan sértette meg az iszlámot.

A hatóságok végül negyvenkilenc fő ellen indítottak büntető eljárást, köztük rendőrtisztek ellen is, mivel nem akadályozták meg a tömeget a gyilkosságban. Habár ítélet is született ellenük, harminchetüket a múlt hónapban szabadon bocsátottak, még mielőtt egyáltalán fellebbeztek volna.

Sokan úgy vélik, hogy a nőket továbbra is másodrangú állampolgárként kezelik Afganisztánban. Bár a tálib hatalom 2001-es megbuktatása után a gyengébbik nem helyzete sokat javult, e téren újabban ismét visszalépés tapasztalható.