Egyiptomban is lehetnek merényletek - véli a lengyel titkosszolgálat

További terrorista merényletek várhatók nemcsak Tunéziában, hanem Egyiptomban is - figyelmeztette csütörtökön a TVN24 lengyel hírtelevízióban az Észak-Afrikába készülő lengyel turistákat Marek Biernacki államtitkár, a lengyel titkosszolgálatok felügyelője.

Biernacki  a lengyel hírszerzés információira hivatkozva kifejtette: az Iszlám Állam, valamint az al-Kaida terrorszervezet radikális hívei   politikai, pénzügyi és presztízsbeli céljaik eléréséért további támadásokat terveznek "pihenésüket töltő védtelen külföldiek ellen".



A titkosszolgálati vezető hangsúlyozta: az állam szerepe az, hogy figyelmeztessen a potenciális veszélyekre, az utazni szándékozók maguk döntik el, "milyen kockázattal jár, hogy a világ érdekes helyein megfordulnak".

A két észak-afrikai ország egyes területei hosszabb ideje a lengyel külügyminisztérium által közölt, az utazásra nem javasolt térségek listáján szerepelnek, a Vörös-tenger partján lévő leghíresebb egyiptomi üdülőhelyek azonban továbbá is kivételt képeznek ez alól, a külügyi figyelmeztetés azokra nem vonatkozik.

A múlt pénteki, 38 halálos áldozatot követelő tunéziai merényletnek nem volt lengyel áldozata. A Bardo Múzeumban áprilisban szélsőséges iszlamista fegyveresek által elkövetett támadás 23 álodozata közül ketten voltak lengyelek.