A görög pénzügyminiszter elárulta: nem is tudnának drachmát nyomtatni

Görögország ha akarna, se tudna visszatérni régi fizetőeszközéhez, a drachmához, mert megszabadult az azt nyomtató masináktól - mondta Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter.

"Nincs kapacitásunk rá, hogy drachmát nyomtassunk. 2000-ben, egy évvel azelőtt, hogy Görögország belépett az euróövezetbe, úgy döntöttünk, megszabadulunk a pénznyomtató gépektől" - mondta az ABC ausztrál közszolgálati rádiónak adott interjújában Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter.

"Mindenáron bent szeretnénk maradni az eurózónában" - szögezte le a görög pénzügyminiszter. "A(z európai) monetáris unió visszafordíthatatlan" - tette hozzá.

Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter. (Fotó: MTI/AP/Jorgosz Karahalisz)



A görög kormány, amely már közel állt ahhoz, hogy megállapodjon a külföldi hitelezőkkel, a múlt pénteken meglepetésre népszavazást írt ki azokról az intézkedésekről, amelyek ellenében a hitelezők folytatnák Görögország pénzügyi megsegítését. Megfigyelők szerint, ha a görög szavazók többsége a népszavazáson elutasítja a nemzetközi hitelezők javaslatait, Görögország aligha maradhat a monetáris unió tagja.

Az Alekszisz Ciprasz vezette görög kormány mindeközben váltig azt hangoztatja, nem akarja kiléptetni Görögországot az euróövezetből. Varufakisz pénzügyminiszter rendszeresen elmondja, hogy ez jogilag nem is lehetséges.

A népszavazást vasárnap tartják meg Görögországban. A legfrissebb felmérések szerint nagyjából ugyanakkora a támogatók és az elutasítók tábora.