„Pokoli” százlábút fedeztek fel

Egy nemzetközi kutatócsapat felfedezte a legnagyobb mélységben élő százlábút. Az állatkát a Horvát Bioszpeleológiai Társaság tagjai találták meg három barlangban, a horvátországi Velebit-hegységben.

Az 1100 méteres mélységben fellelt új faj a Geophilus hadesi nevet kapta Hadész, az alvilág görög istene után. A kutatásról a ZooKeys folyóirat számolt be.

A világ legmélyebb barlangjai közé tartozóak sötétségében élő Hadész-százlábú azzal a nem titkolt szándékkal is kapta ezt a nevet, hogy „összepárosíthassák” szintén föld alatt élő rokonával, amelyet az alvilág királynőjéről, Perszephonéról neveztek el.

A százlábúak ragadozók, más gerinctelenekkel táplálkoznak. Gyakori lakói a barlangoknak, ám eme bizonyos rend, a Geophilomorpha rendszerint csak alkalmanként talál menedékre ilyen helyeken. A csoportban nagyon ritkák az egész életciklusukat barlangi környezetben leélő fajok.



Valójában a Hadész- és a Perszephoné-százlábú az egyetlen geophilomorpha, amely a kizárólagos barlangi életvitelhez adaptálódott.

A legtöbb barlanglakóhoz hasonlóan az újonnan felfedezett faj is szokatlan jellegzetességeket hordoz, némelyikük általában barlangi ízeltlábúakra jellemző, ilyenek a felettébb megnyúlt tapogatók, törzsszegmensek és lábkarmok. Erős állkapcsa méregmirigyekkel van felszerelve, hosszú, hajlott karmai lehetővé teszik a zsákmány megragadását és megtartását. Mindeme tulajdonságok révén a barlang csúcsragadozói közé tartozik.