Állítólag megadta magát a görög kormány

A Financial Times című londoni gazdasági napilap úgy tudja, hogy Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök kedden este levélben tájékoztatta a hitelezőket, miszerint kész elfogadni feltételeiket, csak kisebb változtatásokat kér.

Brit lapértesülések szerint Görögország kisebb módosításokkal kész elfogadni a nemzetközi hitelezők legutolsó javaslatait, hogy megállapodásra tudjanak jutni a görög adósságválságról. A német pénzügyminiszter azonnal nemet mondott.

A Financial Times című londoni gazdasági napilap úgy tudja, hogy Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök erről kedden este levélben tájékoztatta a nemzetközi hitelezők képviselőit.

A Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, Mario Draghinak, az Európai Központi Bank (EKB) elnökének és Christine Lagarde-nak, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatójának címzett levélben Ciprasz közölte, hogy a kormánya kész elfogadni a nemzetközi hitelezők legutolsó, a bizottság honlapján vasárnap nyilvánosságra hozott átfogó javaslatcsomagját bizonyos módosításokkal, kiegészítésekkel és pontosításokkal a június 30-án lejáró nemzetközi hitelprogram meghosszabbításának és az euróövezeti mentőalappal, az Európai Stabilitási Mechanizmussal (ESM) kötendő hitelmegállapodás részeként.



A hír hatására Európában megugrottak a vezető tőzsdeindexek, a perifériás euróövezeti kötvényhozamok csökkentek, az euró árfolyama pedig erősödött a dollárhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon. A frankfurti DAX-index 2,10, a párizsi CAC 2,36, a londoni FTSE100 pedig 1,47 százalékos pluszban állt háromnegyed 12 körül.

Az új javaslatot szerdán késő délután vitatják meg az euróövezeti pénzügyminiszterek egy újabb telekonferencia keretében. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter első reagálásában elutasította a görögök újabb javaslatát, mivel szerinte Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök levelével nem vált egyértelműbbé a helyzet, nincs miről komoly tárgyalásokat folytatni. Schäuble emlékeztetett arra is, hogy június 30-án lejárt a Görögországot támogató európai hitelprogram hatálya, így nem lehet a korábbi status quóhoz ragaszkodni. "A feltételek teljes mértékben megváltoztak, a pár nappal ezelőttihez képest más helyzetben vagyunk" - szögezte le a keményvonalas álláspontjáról ismert német politikus utalva arra, hogy egy új segítségről immár az Európai Stabilitási Mechanizmussal kell megegyezni, amely más szabályok szerint működik, mint a hiteleket eddig biztosító Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) nevű uniós pénzügyi alap.

Névtelenül nyilatkozó euróövezeti tisztségviselők már a német pénzügyminiszter nyilatkozata előtt figyelmeztettek arra, hogy a görög miniszterelnök levelében vannak olyan elemek, amelyeket nehéz lenne keresztülvinni az euróövezeti pénzügyminisztereken. Egy tisztségviselő ugyanakkor úgy vélte, hogy elméletileg július 20-ig megköthetik az új megállapodást a görögökkel.

A július 20. újabb fontos határidő, a görög kormánynak ekkor kell 3,5 milliárd eurót törlesztenie az EKB-nak. Június-augusztusban egyébként összesen 11 milliárd eurót kellene átutalnia a görög kormánynak a nemzetközi hitelezők számláira, miközben az államkassza üres. Athén június 30-án nem teljesítette mintegy 1,6 milliárd eurós fizetési kötelezettségét a Nemzetközi Valutaalap felé, halasztást kért a fizetésre.

Merkel: újabb tárgyalásokról csak a referendum után lehet szó 

Az ajtó továbbra is nyitva áll a görög kormánnyal való tárgyalások előtt, de egy új segélyprogramról csakis a hét végére tervezett görögországi referendum után lehet tárgyalni - jelentette ki a Bundestag szerdai rendkívüli ülésén Angela Merkel kancellár.

"Az ajtó mindig is nyitva volt, és nyitva is marad a tárgyalások előtt, de az újabb tárgyalásokkal meg kell várni a vasárnapi népszavazást" - hangsúlyozta kormánya álláspontját ismertetve a kancellár, utalva arra is, hogy egy esetleges újabb segélyprogramról szóló tárgyalásokhoz nélkülözhetetlen a német parlament alsóházának jóváhagyása.

"Nem tehetünk mást, minthogy nyugalommal várunk, Európa elég erős" - fogalmazott Merkel.

A német kancellár hangsúlyozta, hogy a görögök joga a vasárnapi referendum megtartása, az euróövezet többi 18 tagjának viszont joga van arra, hogy "arányos" választ adjanak.