Mindenkit meglepő bejelentéssel állt elő a görög kormányfő

Ciprasz elfogadja a hitelezők ajánlatát, de a nemzethez intézett televíziós beszédében megerősítette: vasárnap megtartják a népszavazást, és arra kérte honfitársait, hogy szavazzanak nemmel a referendumon, mert az "döntő lépés lesz egy jobb megállapodás" felé vezető úton.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök megerősítette, hogy vasárnap megtartják a népszavazást, amelyen a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodásról nyilváníthatnak véleményt a görög polgárok. A miniszterelnök szerdán a nemzethez intézett televíziós beszédében arra kérte honfitársait, hogy szavazzanak nemmel a referendumon, mert az "döntő lépés lesz egy jobb megállapodás" felé vezető úton. Leszögezte, hogy a népszavazás nem Görögország euróövezeti tagságáról szól, hiszen az adott.

A nem erős nyomást gyakorol a hitelezőkre

Ciprasz megismételte, hogy a kormány folytatja a tárgyalásokat a nemzetközi hitelezőkkel a népszavazás után is. Szerinte a nemek győzelme nem jelent szakítást Európával, hanem az értékek Európájához való visszatéréssel ér fel, és erős nyomást gyakorol a hitelezőkre, hogy egy gazdaságilag életképes megállapodást kínáljanak az országnak. Vezető európai politikusok a napokban sorra azt hangoztatták: a referendum valójában arról szól, hogy a görögök az euróövezetben és az Európai Unióban kívánnak-e maradni.

A pénzügyérek szerdán újra a telefonhoz ülnek

Jeroen Dijsselbloem, az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsának elnöke megerősítette, hogy szerda esti telekonferenciájukon megvitatják az új görög javaslatokat, de Ciprasz beszéde után kevés esélyt lát az előrelépésre.

Levelek jönnek

A televíziós beszéd elhangzása előtt alig öt órával derült ki, hogy a görög miniszterelnök két levelet is küldött a nemzetközi hitelezőknek kedden. Az elsőben azt javasolta, hogy Görögország kössön két évre szóló hitelmegállapodást az euróövezeti mentőalappal, az Európai Stabilitási Mechanizmussal (ESM) és ütemezzék át a görög államadósságot. Athén azt is kérte, hogy a megállapodás megkötéséig hosszabbítsák meg a kedd éjfélkor kifutó európai hitelprogram hatályát. A másik, a szerdán ismertté vált levélben a görög kormányfő arról tájékoztatta a nemzetközi hitelezőket, hogy kormánya kész elfogadni a legutolsó átfogó javaslatcsomagjukat bizonyos módosításokkal a június 30-án lejáró második európai hitelprogram meghosszabbítása és az euróövezeti mentőalappal kötendő hitel-megállapodás részeként.

Merkel: a népszavazásig nincs miről tárgyalni

Az euróövezeti pénzügyminiszterek azonban kedd esti rendkívüli tanácskozásukon nem hosszabbították meg a görög pénzügyi mentőcsomag hatályát, továbbra sem hajlandóak tárgyalni a görög adósság egy részének leírásáról, az ESM hitelkeretének igénybe vételére irányuló kérelemről pedig szokásos ügymenet szerint döntenek, vagyis nem rendkívüli, gyorsított eljárásban bírálják el. A döntésben kulcsszereplő Németország képviselői hűvösen fogadták az újabb görög javaslatot is, Angela Merkel kancellár megismételte, hogy a népszavazásig nincs miről tárgyalni.

Brüsszelt igent vár

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke még hétfő éjjel arra kérte Alekszisz Cipraszt, hogy fogadja el a nemzetközi hitelezők utolsó, hét végén tett ajánlatát, valamint buzdítsa arra honfitársait, hogy szavazzanak igennel a népszavazáson. Cserébe felajánlotta, hogy keddre összehívja az euróövezeti pénzügyminisztereket és jóváhagyatja velük az egyezséget, illetve a nemzetközi mentőcsomag hatályának meghosszabbítását, majd októberben tárgyalásokat kezdenek a görög adósság átütemezéséről, emellett pedig Athén 35 milliárd euró segélyt kap befektetési és munkahely-teremtési céllal. Hivatalos válasz erre nem érkezett a görög kormánytól.

Egész nap üzengettek

Az üzengetés szerdán egyébként egész nap folytatódott. Nagyjából dél körül jöttek az első hírek, hogy a görög miniszterelnök elfogadja a hitelezők feltételeit, a tőzsdék meg is élénkültek, de a kormányfő délután fél öt körüli bejelentése újra elrontotta a hangulatot. Az M1 délutáni műsorában megszólaló elemző szerint egy politikai játszma kellős közepében vagyunk, a piac ezért kénytelen akár óráról órára is változtatni a pozícióit. Az biztosnak látszik, hogy Athén megvárja a vasárnapi népszavazás eredményét, így addig tulajdonképp nincs is miről tárgyalni - hangsúlyozta a szakértő az M1-en.

"Csődesemény"

Közép-európai idő szerint kedd éjfélkor lejárt a Görögországot támogató európai hitelprogram. Ezzel egy időben - a fejlett országok közül elsőként - Görögország halasztást kért, és nem teljesítette 1,6 milliárd eurós fizetési kötelezettségét a Nemzetközi Valutaalapnak. A Görögországnak folyósított hitelek jelentős részét adó Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmus álláspontja szerint csődeseménynek minősül, hogy Görögország nem fizetett időben az IMF-nek. Az EFSF vezérigazgatója erről szerdán tájékoztatja az eurózóna pénzügyminisztereit, és a három lehetséges lépés közül javaslatot tesz valamelyikre. Vagy felmondják Athénnal a hitelszerződést, és azonnal követelik a teljes tartozást, vagy ebben a konkrét esetben visszavonhatatlanul lemondanak erről a jogukról, vagy pedig elhalasztják a döntést. Az Európai Bizottság jelezte, hogy a harmadik lehetőséget támogatja.

Elhúzódó válság jöhet

Jogi értelemben vett államcsődre nem, elhúzódó válságra azonban számít Lentner Csaba közgazdász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója, aki erről az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában beszélt. Akár Athén, akár valamely hitelezője bejelenthetné a csődöt, de ha ez megtörténik, akkor az a leírások miatt Görögország hitelezőinek 240 milliárd euró azonnali veszteséget jelentene, miközben a görög államnak megkönnyebbülés volna - mondta. A szakember szerint "Görögországot nem hagyják csődbe menni", hiszen az ország - szemben Argentínával - euróövezeti tagként "csapatban játszik", ezért a felek majd "élnek egymás mellett, és minden megy a végtelenségig tovább".

Az EKB kezében a döntés

Görögország sorsa rövid távon az Európai Központi Banktól függ. Az EKB kormányzótanácsa szerdán dönt arról, hogy emeli-e a hosszú távon fizetőképes, de átmeneti likviditási problémákkal küzdő görög pénzintézeteknek nyújtható támogatás keretösszegét. Ha a kormányzótanács korlátozza, netán leállítja a görög bankok likviditási támogatását, az a görög bankrendszer teljes összeomlásához és államcsődhöz vezetne nagyon rövid idő alatt. Elemzők szerint nem valószínű, hogy az EKB felvállalja ennek a kockázatát. A kormány utasítására szerdán kinyitott mintegy ezer bankfiók az országban, de csak a nyugdíjasok számára, hogy pénzhez juthassanak. A felvehető maximális összeg 120 euró. A bankok előtt már kora reggel hosszú sorok álltak.

 Az Eurócsoport kivárja a vasárnapi népszavazás eredményét 

Eredménytelen maradt a kedd-szerdai görög megegyezési javaslat, az Eurócsoport minden döntést a vasárnapi görög népszavazás utánra halasztott.

A görög miniszterelnök váratlan kezdeményezését az Eurócsoport, az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa telekonferencián vitatta meg szerdán délután. Jeroen Dijsselbloem az Eurócsoport elnöke már a megbeszélés előtt közölte, hogy Alekszisz Ciprasz tévébeszéde után nem sok esélyt lát az előrelépésre.

Az ülés után Jeroen Dijsselbloem az unió tanácsának sajtószolgálata által közzétett nyilatkozatában közölte, hogy a tanácskozáson a görög kormányfőtől kapott két levelet vitatták meg, valamint a görögországi politikai helyzetről tárgyaltak. A kedd éjfélkor lejárt mentőprogram esetleges meghosszabbításával kapcsolatban az Eurócsoport elnöke leszögezte, hogy miután a politikai helyzet nem változott Görögországban, a program lejárt, így az eredetileg még Athén rendelkezésére álló hitelkeret már nem hívható le.

Az Eurócsoport végül úgy döntött, hogy minden további tárgyalás előtt megvárja a görögországi népszavazás eredményét.