Vicces chatelést segítő szoftvert fejlesztettek

Kutatók olyan új szoftvert fejlesztettek ki, amely online beszélgetés közben vicces és szellemes reakciókat tesz lehetővé képek segítségével.

Ven Miao-miao, a Carnegie Mellon Egyetem kutatója és a Microsoft Research szakemberei megalkották a CAHOOTS rendszert, amely online chatelés során vidám képek használatát ajánlja fel.

A szoftver a chatablakba gépelt szöveget alapul véve keres képeket, majd ajánlja fel a folyamatosan frissülő szelekciót a felhasználónak. Például, a „Miért késtél?” kérdésre a rendszer a „vicces miért” és a „vicces késés” szavak alapján fellelt mémeket, vagy gif képeket ajánl fel. Menet közben magától is képes mémeket gyártani a meglévő minták alapján.

Illusztráció - humoros chat (Fotó: AFP)

Illusztráció - humoros chat (Fotó: AFP)



A csapat 738 emberrel tesztelte a rendszert, legtöbbjük sokkal viccesebbnek ítélte a CAHOOTS használatát a szimpla beszélgetésnél, és úgy vélte, hogy segített humorérzékük kifejezésében. Egyesek szerint a képek elősegítették az új témák felhozatalát, az egyik tesztelő szerint még online randioldalakon is fel lehetne használni.

A fejlesztők szeretnék levelezéshez is adaptálni a programot, ami saját elmondásuk szerint is nehezebb, hiszen nem mindig ajánlott vicces képet csatolni egy e-mailhez.

Mások szerint a számítógép generálta humorral általában éppen az a probléma, hogy sokszor sértő és helytelen, ezért nagyon sok munkára van még szükség, mire bevethető szélesebb körben, hiszen néha mi magunk sem tudjuk eldönteni egy vicces kijelentésről, hogy az éppen sértő volt-e ránk nézve.